”Något jag aldrig kunde drömma om”

Proffset Joakim Widén om succén • Pressen utifrån • Kändisskapet • Tipsen till V75 på hemmaplan • ”Ospelad”

avAndreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Privat
Spelproffset Joakim Widén

Joakim Widén har spelat in 60 miljoner kronor på trav – och satt sju rätt på V75 fler gånger än han kan komma ihåg.

En av baksidorna med framgångarna: ofrivilligt kändisskap.

– Ibland vill man bara koppla bort allting och inte tänka trav, säger han inför V75 på hemmaplan på lördag.

Joakim Widén har ett jobb som de flesta mer än gärna skulle tacka ja till.

53-åringen lämnade sitt gamla jobb som säljare för två år sedan för att satsa fullt ut på travet och på andelsbutiken Café Brasco.

Något som han inte ångrar, men det finns även en baksida av ”drömjobbet”.

Blir igenkänd på stan

– Självklart är jag väldigt nöjd med att kunna ägna mig på heltid åt något som jag tycker är så kul. Det var inget jag ens hade kunnat drömma om för några år sedan. Det har verkligen gått bra och jag lägger ner så ofantligt mycket tid på detta, säger experten men berättar samtidigt att allt inte bara är positivt:

– Jag blir igenkänd och alla vill snacka trav. Det är smickrande och roligt, men samtidigt kan jag inte riktigt koppla bort travet. Vissa kan höra av sig och berätta att de är arbetslösa och vill investera sina sista pengar. Jag säger alltid att det inte är rätt väg att gå.

Är det många som kontaktar dig för att få speltips?

– Ja det är väldigt många. Allt från att få någon vinnare till att de vill att jag ska lära dem konsten att spela på hästar. Det är ju inget som går på några minuter. Det är även flera som vill ha tips till de mindre spelformerna och jag har ingen koll där. Jag spelar bara V75 och V86 – inget annat.

”Det krävs tålamod”

Så sent som i lördags spelade ”Jocke” in mest pengar i landet på V75.

Hans minsta system fick sju rätt och laget drog in 7,5 miljoner kronor.

På en satsad hundralapp fick andelsköparna tillbaka nästan 7 000 kronor.

I och med att han vunnit så stort och så ofta är också anledningen till att hans system är så populära.

Trots alla inspelade miljoner och antalet följare känner han ingen press.

– Jag kan ärligt säg att jag inte gör det. Tidigare när jag var färsk kunde jag göra det. Ibland har du en sämre period, men jag vet att det vänder och litar på mitt sätt att spela. Jag rekommenderar alltid alla att välja ett system och sedan vara trogen, för till slut smäller det till, men det krävs tålamod.

Nu på lördag är det V75 på hemmaplan för Widén.

Mantorpstravet slår upp sina portar och visst finns proffset på plats för att försöka uppnå sin stora dröm – att bli ensam med alla rätt.

– Vi kommer att hålla till i Ina Scots loge där jag ofta brukar vara när Mantorp arrangerar tävlingar. Just denna eftermiddag har Café Brasco bjudit in 30 personer. Vi har även vissa vänner och bekanta på plats. Det blir också en överraskning som jag inte avslöjar nu.

”Streckad på noll procent”

Hur ser du på omgången?

– Jag tror det blir riktigt hög utdelning. Jag skulle faktiskt inte bli förvånad om en ensam vinnare skulle ta hela potten. Avdelningarna känns mycket ovissa och det är svårt att hitta potentiella spikar.

Kan du bjuda oss på några vinnare?

– Jag har just nu 7 Religious som spikförslag i Bronsdivisionen (V75–6). Han har gjort det riktigt bra på slutet och finns högst upp i min ranking. Dessutom nu nerstruken ett hack vilket är ett plus.

– Jag inser naturligtvis som alla andra att Marc Elias har en bra chans med 6 American Hill i V75–4, men jag kommer troligen inte att spika då procenten är för hög.

Har du letat upp några skrällar?

– Det är just i Diamantstoförsöket (V75–4). Om Lugauers häst sviker finns det flera som är mycket intressanta. Jag har 14 Die Kaiserin högt upp i min ranking och given på kupongen. Just nu bara spelad på fyra procent. Jag har även en häst som är totalt ospelad. 13 Stella Pona är streckad på noll procent, men inte chanslös.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav

Mantorp

V86

Hästar