Miljardär skänker miljoner till Uppsala universitet

Av: Åsa Passanisi

Publicerad:
Uppdaterad:
I dag instiftas ”Anders Wiklöf-institutet för Hjärtforskning” vid Uppsala Universitet.
Foto: Pontus Höök
I dag instiftas ”Anders Wiklöf-institutet för Hjärtforskning” vid Uppsala Universitet.

NYHETER

”Kungen av Åland” – miljardären Anders Wiklöf – kan snart bli kungen av Uppsala universitet.

På tisdagen blev det klart att han donerar flera miljoner till forskning om hjärt- och kärlsjukdomar.

Målet är att Uppsala universitet ska bli världsledande.

På tisdagen instiftades ”Anders Wiklöf-institutet för Hjärtforskning” vid Uppsala Universitet. Upphovsmannen må vara en doldis i Uppsala, men på Åland vet alla vem han är.

Genom åren har Anders Wiklöf, 73, gjort sig själv till miljardär på bland annat taxfree-sprit, livsmedel, konst och bankaffärer.

Men trots att pengarna rullat in har superentreprenören aldrig glömt sin uppväxt som fattig murarson. Hjärtat har fortsatt att klappa till vänster och för människor som har det svårt.

– I grunden är jag en arbetargrabb som tror på människors lika värde. När jag växte upp hade vi mat på bordet och kläder på kroppen men inte mer än så. Jag kunde inte utbilda mig. Jag var tvungen att börja jobba tidigt. Sådant glömmer man inte, berättar Anders på telefon från Åland efter en ceremoni där avtalet med universitetet klubbats igenom.

Foto: Pontus Höök
Förhoppningen är att Uppsala universitet nu ska bli världsledande inom området.

Mångmiljonbelopp

Att han nu väljer att donera ett mångmiljonbelopp till Uppsala universitet har sin grund i övertygelsen om människors lika värde. Forskningspengarna ska komma alla till gagn, oavsett socioekonomisk bakgrund.

– I norden dör 31 procent av befolkningen i hjärt- och kärlsjukdom, det är på tok för många. Så ska det inte vara. Jag vill hjälpa till att förändra det här och förbättra folkhälsan, säger han.

Exakt hur mycket pengar det rör sig om vill entreprenören inte avslöja, däremot säger han med bestämdhet i rösten att det rör sig om ett anslag som ska löpa över lång tid. Inga ”par, tre år”, som är det vanliga inom forskningsvärlden.

Förhoppningen är att Uppsala universitet nu ska bli världsledande inom området.

Foto: Pontus Höök
Genom åren har Anders Wiklöf, 73, gjort sig själv till miljardär på bland annat taxfree-sprit, livsmedel, konst och bankaffärer.

Johan Sundström, hjärtläkare och professor i epidemiologi, som blir ”Anders Wiklöf-institutets forskningsledare, säger att pengarna kommer att ge universitetet helt nya möjligheter till tvärvetenskapliga möten mellan medicinare, matematiker och ingenjörer.

– Vi kommer också att kunna anställa nya medarbetare. Långsiktigheten gör att vi kan locka till oss de skarpaste hjärnorna, som kanske inte vågat komma till oss om anslaget varat under en kortare tid.

”Kommer kunna nyanställa”

Foto: Pontus Höök
Anders Wiklöf är en social figur. Efter att ha skickat en spontan inbjudan så kom den tidigare presidenten Bill Clinton på besök till hemmet på Åland.

Enligt Johan Sundström har Sverige en unik möjlighet att kunna hitta tidigare okända orsaker till hjärt- och kärlsjukdomar, tack vare Anders Wiklöfs donation och tack vare att våra medicinska register täcker hela befolkningen.

– Eftersom vi har personnummer i Sverige är vi väldokumenterade, vi har data att utgå ifrån som inget annat land har. Dessutom har vi en lång tradition av stora befolkningsstudier med frivilliga försökspersoner som följts under decennier.

Vill vara engagerad

Nu sätter arbetet igång. Ett arbete som Anders Wiklöf kommer att följa på nära håll.

– Jag vill vara engagerad i det här. Jag brinner ju för det, säger han och precis innan det är dags att avsluta samtalet lägger han till:

– Min mamma önskade att jag hade kunnat få utbilda mig. Om hon nu hade vetat om det här, att jag skänker dom här pengarna, ja, då tror jag kanske att hon hade blivit lite stolt.


Publicerad:

LÄS VIDARE