Hyllade Faith Kakembo om Mellodebuten: ”Klart man är nervös”

”Crying rivers” kan bli en skräll i Melodifestivalen 2020

Av: Fanny Westling, Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

LULEÅ. Faith Kakembo väntas ta hela Sverige med storm på lördag.

En av kritikerfavorit – men samtidigt helt ny för Melodifestivalens mångmiljonpublik.

– Det är klart man är nervös, säger hon.

Faith Kakembo, 34, har varit rosad av kritiker inför tredje deltävlingen i Luleå på lördag. Något som inte undgått den relativt okända sångerskan.

– Jag hörde att mina odds hade sjunkit och då tänkte jag ”det är ju inte bra”. Men det är det ju. Det är fantastiskt, att folk tror på detta och tycker att det är bra.

Med en hajp kan det också komma en ökad press, men Faith tycker pressen den är samma oavsett.

– Att leverera sitt nummer, sjunga så bra man kan, att få allt att sitta. Det spelar ju ingen roll om man har höga eller låga odds, det är ju det som gäller i vilket fall.

Faith Kekembo på genrep.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Faith Kekembo på genrep.

Jobbar på länssjukhuset Ryhov

Även om Faith Kakembo ser van ut på scen är det är första gången i stor produktion med mycket kameravinklar, stor publik och broadcast-tv.

– Känner man ingenting bryr man sig inte. Jag bryr mig jättemycket om detta, och jag tycker man ska vara lite nervös så man får den här kicken.

Faith Kakembo jobbar till vardags som narkossköterska på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Musiken har hon haft med sig sedan tonåren när hon började sjunga i kyrkans kör.

– Tron har alltid funnits med mig. Hela min familj är troende. Jag har gått i kyrkan sedan jag var liten med mina föräldrar och det var där jag började sjunga, i gospelkör. Det är grunden till att jag är här, säger hon.

”Tagit ledigt den här veckan...”

Hon drömde aldrig om en framtid som artist när hon var yngre.

– Nej aldrig, inte under tonåren. Jag visste inte vad jag ville bli, så jag läste naturvetenskapligt på gymnasiet. Jag läste musik ett år på folkhögskola efter gymnasiet, men det var för att det var kul, säger hon.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Den enda narkossjuksköterskan i Melodifestivalens startfält.

För att kunna vara med i förberedelserna inför Melodifestivalen, med möten, intervjuer och presskonferenser, har hon tullat på semesterdagarna. Den senaste veckan har hon tagit tjänstledigt, men räknar med att vara tillbaka på jobbet på måndag morgon.

– Jag har tagit ledigt den här veckan. Jag börjar med det så får vi se. Jag kan vara både artist och narkossköterska. Man behöver inte planera så mycket, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE