Colorados seger kan bli Tre Kronors vinst

avPer Bjurman

NEW YORK. Det är inte hundraprocentigt klart, men de kan nog börja duka för slutspelsfest även i Klippiga Bergen.

För Colorado Avalanche körde över Edmonton i natt – samtidigt som Arizona lite oväntat trampade snett mot LA Kings.

– Vi behöver dock en poäng till och jublar inte förrän vi fixat det, säger Gabriel Landeskog till Sportbladet efter en 6-2-seger som också innebär att Minnesota och Chicago är borta och sådana som Erik Gustafsson och Jonas Brodin således tillgängliga för VM.

Precis som mot St. Louis igår började Colorado förbryllande klent i nattens hemmamatch mot Edmonton och hamnade i ett 2-0-underläge som fick fansen att svälja hårt.

Men dessbättre följde även fortsättningen samma manus, så Av’s skärpte till sig ordentligt i andra och kunde till sist segla iväg till en odiskutabel 6-2-seger.

– Ja, de här två matcherna påminde väldigt mycket om varann. Skillnaden är att vi fick utdelning när vi började spela bättre i andra perioden, säger Gabriel Landeskog när vi når honom en dryg timme efter slutsignalen.

– Jag vet inte varför vi startar på det där viset, om vi är nervösa eller tagna av stundens allvar. Ikväll tyckte jag vi såg direkt trötta ut i första perioden. Det där är något vi måste fixa, för när vi väl kommer igång ser det ju bra ut.

Onekligen.

1 av 3 | Foto: David Zalubowski / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

”Vi tar inte ut något i förskott”

Och det ser också ut som att Av’s kommer få använda sina färdigheter i slutspelet, för samtidigt åkte Arizona – närmast under strecket i väst – på en blytung 3-1-förlust mot jumbon LA Kings hemma i Gila River Arena.

Därmed skiljer det fyra poäng mellan lagen och Landeskog och hans kamrater behöver bara en endaste poäng till för att säkra sin playoff-status.

– Men vi tar inte ut något i förskott, inpräntar ”Gabbe”.

– Det känns bra att vi sitter i förarsätet och styr vårt eget öde, men vi behöver som sagt en poäng till och jublar inte förrän vi fixat det.

Avalanches seger får långtgående konsekvenser även på annat håll. Det hjälper till exempel inte Minnesota att de samlade sig till en 5-1-seger mot Winnipeg i natt. De är ändå borta nu. Likaså Chicago, trots att de inte spelade alls.

Det i sin tur innebär att ett helt koppel nya spelare kan i formell mening är tillgängliga för Tre Kronors VM-trupp. I Chicago finns ju till exempel Marcus Krüger och Erik Gustafsson – sensationen som med all säkerhet vinner de svenska backarnas poängliga. Och i Minnesotas trupp ingår Jonas Brodin, Joel Eriksson Ek, Pontus Åberg och Victor Rask.

Vancouver hade inget att spela för mot San Jose i natt, men ville sätta en fin slutpunkt i årets sista hemmamatch – och det gjorde de också. De vann med 4-2. Loui Eriksson bidrog med två assist och Alex Edler med en.

Nashville gjorde sin plikt och vann bortamatchen mot Buffalo med 3-2 – och eftersom Winnipeg samtidigt förlorade är de med i kampen om förstaplatsen i Central-divisionen igen.

Viktor Arvidsson spelade fram till Ryan Johansens matchavgörande mål.

Se nattens resultat i målservice

ARTIKELN HANDLAR OM