Publicerad:
Uppdaterad:

Fortsatt prisregn över Greta Thunberg

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Greta Thunberg prisades på en tysk tv-gala.
Foto: Hannibal Hanschke/AP/TT
Greta Thunberg prisades på en tysk tv-gala.

Världen fortsätter att prisa Greta Thunberg för hennes insatser. På lördagskvällen tilldelades den svenska klimataktivisten ett specialpris vid den tyska tv-galan "Den gyllene kameran".

I motiveringen till priset benämns 16-åriga Thunberg som en "ikon för en ny ungdoms- och proteströrelse". Hon visar att "en enda röst kan bli hörd och kan göra skillnad", säger juryn.

I sitt tacktal tillägnade Thunberg priset till tyska miljöaktivister.

På lördagen utsågs Greta Thunberg också till årets svenska kvinna av Swea International, en förening för svenska kvinnor som bor eller har bott utomlands. Greta Thunberg är den yngsta som tilldelats utmärkelsen, som går till kvinnor som varit ambassadörer för Sverige utomlands.

”Symboliserar betydelsefulla svenska värderingar”

Föreningen skriver i ett pressmeddelande att Greta Thunberg "symboliserar betydelsefulla svenska värderingar, vid sidan av klimatfrågan även det faktum att en ung kvinna kan vinna gehör med fakta och välformulerade tal".

Greta Thunberg utsågs till årets kvinna 2018 av både Aftonbladet och Expressen, var hederspristagare vid den Internationella miljöfilmfestivalen i Barcelona, är nominerad till den franska regionen Normandies frihetspris. Hon är också nominerad till Nobels fredspris.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Publicerad: