Mamman Jeanette varnar för populära Lol-dockorna

Olämpliga budskap upprör föräldrar

Publicerad:
Uppdaterad:

Skolbarn | Family

Föräldrar världen över upprörs över den populära dockan för barn.

Mamman Jeanette är en av dem som vill varna andra efter att ha doppat leksaken i vatten och sett den så kallad överraskningen.

– Jag vill veta hur tillverkarna tänker, varför skulle det vara intressant för små barn?

Precis som många andra barn gillar Jeanette Hedströms två döttrar, fem och nio år, så kallade L.O.L. surprise-dockor. Dockorna, som är populära att samla på, kommer förpackade i små runda bollar som man öppnar upp lager efter lager.

Nu vill hon varna för leksaken efter att hon doppat dockorna i nollgradigt vatten, något man uppmanas göra enligt produktbeskrivningen då det ska dölja sig en överraskning. Vissa av dockorna ändrade bara färg. Men en av dockorna förseddes med ”sexiga underkläder” och något som ser ut som ett ”blödande skotthål i magen”.

– Vad är det för mening med det? Sexiga underkläder och skotthål? Jag vill veta hur tillverkarna tänker, varför skulle det vara intressant för små barn? Det är sjukt. Man tror inte att dockor som är från tre år och uppåt ska se ut så.

Något som, enligt Jeanette, ser ut som ett skotthål uppenbarar sig på dockan när man doppar den i vatten.
Foto: Privat
Något som, enligt Jeanette, ser ut som ett skotthål uppenbarar sig på dockan när man doppar den i vatten.

På en annan docka, som är iklädd nätstrumpor, går det att dra av en del av huvudet så att hjärnan blottas, vilket Jeanette också tycker känns olustigt. Hade hon vetet om att det var dessa typer av överraskningar som dolde sig hade hon inte köpt dockorna till sina barn i första början.

– Det finns ingen anledning för mina barn att ha dockor med sexiga underkläder, ärr, skottskador, och att det går att se hjärnan.

Hon vill varna andra föräldrar.

– Jag vill göra folk uppmärksamma på vad vi köper till våra barn.

Foto: Privat
På en av dockorna kan man se ”hjärnan”.
Foto: Privat
Jeanette.

Så svarar tillverkaren på kritiken

Jeanette är inte den enda som vill varna för dessa leksaker. I sociala medier sprids videoklipp på föräldrar som vittnar om att dockorna ser olämpliga ut efter att man doppat dem i kallt vatten. I ett av de mest spridda klippen visar en mamma vid namn Kate Worsfold, från Australien, hur en docka förses med teip över sina privata delar och texten ”caution” vilket är varning på svenska. Hennes video har fått australienska kedjan BIG W att ta bort dockorna ur sortimentet, skriver Daily Mail.

Det är dock inte första gången som detta uppmärksammas. Redan i januari 2019 skrev en användare på Reddit om att dennes dotters docka fick underkläder och ”synliga bröstvårtor”.

Foto: Reddit
En användare på Reddit skrev om dockan redan början på 2019.

MGA Entertainment, tillverkarna bakom Lol-dockorna, har nyligen kommenterat kritiken i amerikanska affärstidningen Fast Company.

Vi arbetar mycket hårt för att vara ett varumärke som lyssnar och anpassar oss efter våra fans önskemål. Vi känner till den senaste feedbacken och tackar er som uppmärksammat oss på detta. Vi har implementerat omfattande korrigerande åtgärder för vår design och godkännandeprocess samtidigt som kärnan i vårt varumärke hålls intakt”.

Vilka förändringar som görs eller som har gjorts framgår inte, skriver Fast Company.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM FAMILY