PRESENTERAS AV

Lastbilschauffören räddade Annas mormor efter kraschen

1 av 3 | Foto: Privat/Skärmdump/Montage
Anna Norrgran vill tacka föraren som hjälte hennes mormor.

avChristina Smedbakken

SVENSKA HJÄLTAR

Anna Norrgrans mormor voltade med bilen och klämdes fast. Räddningstjänsten kunde inte hitta henne men en lastbilschaufför stannade och hjälpte till. Nu vill familjen hitta den okände hjälten, skriver GT.

– Vi vill tacka honom för att han stannade, säger Anna till Aftonbladet.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Det var mitt i natten mot fredag och snön hade just kommit tillbaka. Vägarna hade ännu inte hunnit saltas och asfalten var glashal. Anna Norrgran, 21, berättar att hennes mormor var på väg hem till Ytterby i Bohuslän efter att under kvällen ha varit barnvakt åt Annas yngre syskon. Strax innan Rollsbo utanför Kungälv tappade Saaben väggreppet och voltade av vägen.

– Hon var rädd under den första volten, med insåg sedan att det inte var mycket hon kunde göra. Då tänkte hon att det blir som det blir och tänkte istället på familj och vänner, säger Anna.

Kunde inte hitta henne

Den totalförstörda bilen hamnade på taket och mormodern klämdes fast utan att kunna ta sig ut. Hon lyckades ringa räddningstjänsten som genast skickade ut en bil, men de kunde inte hitta henne i mörkret – hon kunde helt enkelt inte beskriva exakt var hon befann sig.

Tre bilar passerade på motorvägen utan att stanna. När hon hade suttit fastklämd i mer än en halvtimme hörde hon dock hur en lastbil saktade in, backade tillbaka och bromsade. Föraren hoppade ut och tog sig fram till henne. När han insåg att han inte kunde få ut henne ur bilen stannade han med henne och pratade med lugn röst i väntan på räddningstjänsten.

– Han stod och pratade med henne och höll henne sällskap så att hon höll sig lugn, berättar Anna.

Hade änglavakt

Mormodern kunde nu berätta för räddningstjänsten att det stod en lastbil parkerad på motorvägen där hon åkt av. Med hjälp av den informationen kunde de sedan lokalisera henne på tio minuter. Lastbilschauffören stannade med henne under hela den tiden, men när hjälpen väl kom lämnade han platsen.

På sjukhuset konstaterades snabbt att Annas mormor haft riktig änglavakt. Ingenting var brutet och den enda skadan hon fått av olyckan var några blåmärken. Hon fick åka hem samma natt och började då genast titta på annonser om nya bilar.

Vill tacka föraren

Nu vill familjen komma i kontakt med lastbilschauffören som stannade och hjälpte till. Anna skrev under lördagen ett Facebookinlägg där hon efterlyser föraren. Inlägget har i skrivandets stund delats närapå 3000 gånger. Familjen vet inte vad mannen heter, och eftersom mormodern satt fastklämd kunde hon heller inte se hur han såg ut.

– Hon kommer bara ihåg hans röst och att hon kände sig väldigt trygg när han kom. Mormor och familjen vill tacka honom. Just eftersom tre bilar passerade utan att stanna känner mormor att det är extra viktigt att uppmärksamma honom som faktiskt gjorde det, säger Anna Norrgran.

ARTIKELN HANDLAR OM