Yuusuf, 8, dog i sprängdåd – misstänkt har avlidit

avJoakim Magnå

Åttaårige Yuusuf Warsame dog när en handgranat exploderade i en lägenhet i Göteborg.

Enligt uppgifter till GP har polisens huvudmisstänkte för dådet avlidit.

– Det är förstås lite besvärande för förundersökningen att vi hamnade i den här situationen, säger Robert Karlsson, chef för utredningsenheten i region Väst, till tidningen.

Yuusuf Warsame var tillsammans med sin mor och två syskon på besök i Biskopsgården i Göteborg för att hälsa på släktingar. De hade rest från hemmet i Birmingham i Storbritannien.

Den 22 augusti förra året kastade någon in en handgranat genom fönstret på lägenheten där pojken låg och sov tillsammans med sin familj. Granaten exploderade. Yuusuf Warsame dog.

Hämnd för krogskjutning

Polisen tror att attacken var en hämnd för krogskjutningen på Vårväderstorget i mars 2015. Pojken är släkt till Ahmed Warsame, 25, som dömts till livstids fängelse för dubbelmordet.

Enligt uppgifter till GP har polisen riktat in sig på en huvudmisstänkt för granatdådet. Men den personen avled före gripandet.

– Vi har under utredningen haft en skäligen misstänkt person. Bevisningen, inte minst den tekniska, var enligt min uppfattning såpass bra att den hade räckt för häktning och åtal. Men den mannen är alltså numera död, säger kammaråklagare Stina Lundqvist till tidningen.

”Ingen är dömd”

Mannen dog som en följd av ett våldsbrott, enligt GP:s uppgifter.

Utredningen fortsätter men har försvårats i och med dödsfallet.

– Ingen är dömd. Men vi hade kommit väldigt långt i det här ärendet. Vi har satsat oerhört stora resurser på att lösa mordet på Yuusuf. Och då är det förstås lite besvärande för förundersökningen att vi hamnade i den här situationen, säger Robert Karlsson, chef för utredningsenheten i region Väst, till tidningen.

Polisen misstänker att flera personer utöver den avlidne var inblandade i dådet.