ÅSIKT

Sverige stannar utan de papperslösa

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avÅsa Linderborg

KULTUR

De är inbyggda i vår ekonomi

Foto: Robin Lorentz-Allard
Om vi vill ha bort de papperslösa, måste vi stoppa den arbetsmarknad som finns där för dem, skriver Åsa Linderborg.

Ja, det är ett problem med alla som får avslag på sina asylansökningar och sedan går under jorden. Men lika sant är att Sverige skulle sluta funka om de tio tusentals papperslösa som är här försvann på riktigt.

Det är de som diskar på krogarna. Det är de som jobbar på budfirmorna som betalar skit. Det är de som städar och tar de sämst betalda servicejobben, de som medelklassen vill ha utförda men inte betala särskilt mycket för.

Det är de som gör att flyttfirmorna kan erbjuda sina tjänster för 500 spänn i timmen. Det är de som river, röjer och sanerar. Det är de som gör att medelklassen kan bygga om sina badrum utan att ta allt för stora lån.

Om de papperslösa verkligen försvann, inte bara gick under jorden, skulle det märkas.
Nu pratar vi om att "dom" inte ska få förstöra "vår stad". Men det är ju "vi", som är så nöjda över våra fina reaktioner på terrorn, som betalar deras uppehälle genom att utnyttja deras arbetskraft för nästan ingenting. Vi har byggt in de papperslösa i vårt låglönesystem. Om vi vill ha bort dem, måste vi stoppa den arbetsmarknad som finns där för dem.

Stefan Löfven säger att vi ska hålla samman genom att bygga ett land där vi "investerar i varandra". Den största investeringen måste vara att förändra inställningen till billig service och arbetskraft.

ARTIKELN HANDLAR OM