Mejla

Pernilla Ericson

Högermännen försöker tysta Greta Thunberg

Moderat politiker: ”Skolstrejkar för nazismen”

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Greta Thunberg
Foto: Naina Helén W. Jåma
Greta Thunberg

LEDARE

Hur får man högermän i maktposition att håna en ung, kvinnlig klimataktivist? Det är enkelt. Hon får komma till tals.

Sedan Greta Thunberg tog plats i klimatdebatten med sin skolstrejk för klimatet utanför riksdagshuset har hon gjort mer för att lyfta frågan än andra lyckats med på flera år.

Hon orkar tjata fakta. Budskapet är enkelt – hon önskar sig en framtid. Omställning, medan den fortfarande är möjlig. Internationella medier har rapporterat flitigt om henne. ”Thunbergs obekväma tydlighet påminner mig om dissidenterna i Sovjetunionen”, skriver den världskända journalisten Masha Gessen i ett porträtt av Thunberg i The New Yorker. I Australien skolstrejkar studenter för att väcka politiker i klimatfrågan, inspirerade av Thunberg. Skådespelaren och tidigare guvernören Arnold Schwarzenegger bjöd in henne till R20 Austrian Wold Summit, ett årligt högnivåmöte för klimatet.

”Er klimatexpert – en tolvårig flicka”

I fredags sände så Rapport ett inslag om oljebolaget Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. Greta Thunberg intervjuades, och var kritisk. Reaktionerna? Ursinne.

“Det är alltså detta jag skall tvångsfinansiera, SVT? Att lyssna på er klimatexpert – en tolvårig flicka?” twittrade Fredric Morenius, industriforskare engagerad i Medborgerlig samling.

“SVTs expertkommentator Greta Thunberg påstod att Sverige har “extremt höga utsläpp per capita”. Men sanningen är att vi har extremt låga. Om Gretas föräldrar hade skickat henne till skolan istället för gatan så kanske hon hade lärt sig det …” twittrade Jonathan Bessou, moderat fullmäktigeledamot i Alingsås. Till en kvinna som försvarade Thunberg skrev Bessou: ”Men gud vad du är löjlig. Hade du ärligt sagt detsamma om en 15-årig Billy som skolstrejkar för nazismen?”.

Först och främst: Greta Thunberg är 15 år, inte 12. Ingenstans i inslaget tituleras hon som SVT:s klimatexpert, utan som miljöaktivist. Att enbart fokusera på nationella utsläppen av växthusgaser är att blunda för hela bilden. Utsläppen på grund av Sveriges import och utlandsresor ligger på en mycket hög nivå.

Men det handlar inte om Thunbergs roll. Det handlar om att mobba, håna och tysta. Föra oväsen, för att rikta bort fokus från huvudfrågan.

Hundratusentals tvingas fly sina hem

Påhoppen för tankarna till situationen i USA, där våldsamma bränder i Kalifornien har skördat 29 människoliv och 228 personer rapporteras saknade. Hundratusentals har tvingats fly sina hem. Branden, förstärkt av extrem torka och kraftiga vindar, har utplånat staden Paradise. Då twittrar president Donald Trump: ”Finns inga förklaringar till de här massiva, dödliga och kostsamma skogsbränderna annat än att skogsvården är så dålig. Miljarder dollar ges årligen, med så många förlorade liv, allt på grund av grov misskötsel av skogen. Åtgärda nu eller så blir det inget mer federalt stöd”.

Hans påstående sågas av ledande personer inom brandskyddet och av meteorologer, som påpekade att 60 procent av delstatens skog sköts av statliga myndigheter – och att bakgrunden till den extrema torkan finns i klimatförändringarna. Av delstatens tio största bränder har nio inträffat sedan år 2000.

I ett läge när dödssiffran stiger väljer Trump att attackera den drabbade delstaten. Alternativet hade varit att tvingas se huvudfrågan. Då är det – precis som i Sverige – enklare att föra oväsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.