Ni sprider falsk fakta om Ungern, MUF

Replik från Ungerns ambassadör om förslaget att frysa EU-bidraget till landet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ungerns intresse är ett starkt Europa som ger trygghet och välfärd till sina medborgare, skriver Adrien Müller.
Ungerns intresse är ett starkt Europa som ger trygghet och välfärd till sina medborgare, skriver Adrien Müller.

DEBATT

REPLIK. Det är med stort intresse jag följer debatten om Ungern i Sverige.

Debattartikeln som Aftonbladet publicerade den 26 november 2018 baseras tyvärr på falska fakta och fel uppfattningar.

Den ger vilseledande information om Ungern med förenklade budskap. Fakta spelar stor roll i en debatt, därför känner jag mig tvungen att ge några kommentarer.

Jag avfärdar flera utlåtanden i artikeln men här begränsar jag mig till tre exempel som enligt debattörernas argumentation borde medföra sanktioner mot Ungern.

För det första, all form av antisemitism straffas hårt enligt Ungerns lagar och den ungerska regeringen har infört nolltolerans mot antisemitism.

Den stora judiska befolkningsgruppen har en trygg och stabil plats i Ungern vilket uppskattas inte bara av dem utan även av Israel. Att syfta på antisemitism är därför vilseledande.

För det andra, att återinföra dödsstraffet finns inte på agendan i Ungern. Detta påstående är inte sant.

För det tredje, påståendet om ökad politisk kontroll över rättsväsendet är också ogrundat. Rättsväsendets oberoende skyddas av den ungerska grundlagen.

Ungerska domare är lika oberoende som de svenska. För mer detaljer vänligen se den ungerska regeringens kommentarer till Europaparlamentets resolution om att aktivera artikel 7 mot Ungern.

Slutligen vill jag avfärda artikelns budskap som kopplar fel fakta om Ungern till debatten om EU:s framtidsbudget. EU-budgetens syfte är inte att finansiera en eller annan medlemsstat utan att förse Unionen med medel för att bistå den gemensamma EU-politiken som gynnar oss alla.

Ungerns intresse är ett starkt Europa som ger trygghet och välfärd till sina medborgare och som stärker den ekonomiska tillväxten och medlemsstaternas regionala och sociala sammanhållning. 

Jag tror på att förtroende och respekt mellan våra länder och folk spelar stor roll i dessa debatter. Därför borde faktabaserade budskap dominera när vi talar med och om varandra.

Med det i åtanke erbjuder jag mitt samarbete för att bygga en dialog som baseras på fakta i stället för uppfattningar och felaktig information.


Adrien Müller, Ungerns ambassadör i Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN