Jord misstänks ligga bakom legionellautbrott

avTT

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Andas inte in damm från jord eller kompost, rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Jord- eller kompostdamm låg antagligen bakom det stora legionellautbrottet i somras. Nu är smittorisken över, men Folkhälsomyndigheten rekommenderar ändå att undvika att andas in jorddamm.

Utbrottet av legionella som drabbade 41 personer i somras anses nu vara över, enligt Folkhälsomyndigheten. Sedan september har inga nya fall rapporterats.

Exakt vad som orsakade sjukdomsfallen har Folkhälsomyndigheten inte kunnat fastställa. Men misstankarna faller på hantering av jord och kompostmaterial i samband med trädgårdsarbete.

Gemensam nämnare

– Det var det vi hittade som en gemensam nämnare, men vi kunde inte hitta samma variant av bakterier i jorden och hos dem som blivit sjuka, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Den epidemiologiska undersökningen är nu klar.

– Jag vill understryka att de som drabbades hade underliggande sjukdomar eller var eller hade varit rökare, det är de som oftast drabbas.

Legionella, som är en allvarlig sjukdom, sprids oftast via finfördelade vattendroppar in i andningsvägarna. Flera fall förekommer varje år. Att smittan kommer från jord är mycket ovanligt här.

– Det var därför vi undersökte det noga för att se om det fanns en speciell källa, till exempel om det var köpt jord. Men vi kunde inte fastställa något sådant.

Vanligare i Australien

I Europa är det ovanligt med legionellautbrott kopplade till jord, men det förekommer oftare i exempelvis Australien. Frågan är om det var värmen i somras som gjorde att utbrottet skedde här.

– Vi kan inte säga det, för vi har inte sett samma utbrott i våra grannländer.

Nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten att den som hanterar jord ska öppna påsarna utomhus eller i väl ventilerade lokaler, och undvika att andas in damm från jorden. Det är också bra att fukta jorden eller kompostmaterialet, och efter hanteringen är handtvätt särskilt viktig.

– Vi betraktar utbrottet som över, men går ändå ut med de här råden, säger Anders Wallensten.