Kristerssons hårda kritik mot C och L: ”Frustrerad”

Ulf Kristersson till attack mot Annie Lööf och Jan Björklund i ”Agenda”

avGustaf Tronarp

Centerns Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund begår ett misstag när de inte låter en alliansregering prövas i riksdagen.

Det säger Moderatledare Ulf Kristersson i SVT:s ”Agenda”.

– Jag förstår att en och annan alliansväljare är besviken.

Efter en mycket turbulent helg medverkade Moderatledaren Ulf Kristersson i ”Agenda” på söndagskvällen. Då upprepade han sin kritik mot allianskollegorna Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).

– Jag känner mig lite frustrerad måste jag medge, för det finns mycket att ta tag i. Och jag förstår att en och annan alliansväljare är besviken.

Det Ulf Kristersson reagerar på är att Lööf och Björklund ratat hans förslag om att bilda en moderat enpartiregering.

”Beklagar att det blivit så”

M-ledaren gjorde inte mycket för att dölja sin irritation i SVT:s studio.

– Jag beklagar det, de har fattat ett dåligt beslut. Jag tycker att man ska göra allt man kan för att driva sin politik framåt, sa Kristersson, och fortsatte:

– Jag prövade de alternativ som fanns för att få fram så mycket allianspolitik som möjligt. Det blev tydligt att Socialdemokraterna bara vill samarbeta när de har regeringsmakten, då måste man testa andra vägar.

Foto: Björn Lindahl
Jan Björklund (Liberalerna) och Annie Lööf (Centern).

Beskedet: ”Står till förfogande”

Under de blixtinkallade presskonferenserna på lördagseftermiddagen upprepade Annie Lööf och Jan Björklund att de ser en blocköverskridande regering som det enda sättet att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande.

Ulf Kristersson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor delar inte den uppfattningen.

– Jag respekterar beslutet, men jag delar inte den uppfattningen. Jag vill lägga fram en regering som enbart skulle driva allianspolitik, sa Kristersson.

– Jag hade varit beredd att utmana Jimmie Åkesson och Stefan Löfven genom att lägga fram Alliansens politik i riksdagen. Jag tror att en sådan regering hade haft goda chanser att lyckas.

På måndagen ska Andreas Norlén genomföra en ny talmansrunda. Den leder sannolikt till att Socialdemokraternas Stefan Löfven får i uppdrag att försöka bilda regering. Skulle han misslyckas kan turen komma att gå tillbaka till Ulf Kristersson.

– Den här gången har jag gjort vad jag kan. Men jag står till förfogande för att leda Sverige med en ny och bättre politik. Mina förslag ligger kvar på bordet.

1 av 2 | Foto: SVT AGENDA
Ulf Kristersson i ”Agenda”-studion.
ARTIKELN HANDLAR OM