PSG och City fick hjälp av Uefa för att fuska mot FFP

Uefa blundade i flera år när klubbarna pumpade in miljarder

avFredrik Jönsson

Foto: GETTY IMAGES

Paris Saint-Germain och Manchester City har fått hjälp av Uefa för att kringgå Financial Fair Play.

Det uppger Football Leaks, skriver Football Italia.

”Klubben har alltid strikt följt alla lagar och förordningar. Vi förnekar starkt de påståenden som Mediapart har publicerat i dag”, skriver PSG på sin hemsida.

Financial Fair Play (FFP) infördes i fotbollen så att klubbarna inte ska kunna värva spelare för pengar som de inte har. Man får inte spendera mer än sina intäkter.

Sajten Football Leaks har lämnat över 70 miljoner dokument till bland annat franska Mediapart och tyska Der Spiegel. Dokumenten uppges visa hur Manchester City och Paris Saint-Germain har fått hjälp av Uefa att kringgå FFP.

”På ett eller annat sätt bryter vi mot reglerna”, uppges en person i Citys klubbledning ha skrivit i ett internt mejl 2013.

Klubbarna har haft underskott, trots det har man kunnat spendera för flera miljarder kronor.

Accepterade fejkade sponsorkontrakt

Enligt dokumenten ska nuvarande Fifa-presidenten Gianni Infantino, tidigare generalsekreterare för Uefa, ha accepterat att storklubbarna använde sig av fejkade sponsorkontrakt.

Infantino var med och skapade FFP, men enligt Der Spiegel ska han ha lovat klubbarna att de skulle få spela Champions League. Efter de här dokumenten riskerar de dock att uteslutas från turneringen.

ARTIKELN HANDLAR OM