Ny Lotass på rulle

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Akademiledamoten ger ut sin nya diktsamling på telexremsa.

Lotta Lotass nya bok – en telexremsa
Lotta Lotass nya bok – en telexremsa

POESI Skillrande ljusspel, iskatedraler, frostiga klippformationer över en oändlig arktisk vidd. Lotta Lotass nya verk Fjärrskrift består av en enda oavbruten mening på en telexremsa. I och med det fortsätter ett oförtrutet undersökande av kraftfältet mellan form och innehåll i ett av våra mest egenartade författarskap.

Remsan ges ut i 100 numrerade exemplar på förlaget Drucksache, som även har gjort en filmupptagning av hur texten matas fram ur den gamla surrande telexapparaten. På klassiskt lotassiskt manér möter ett arkaiserat, högstämt språk en (relativt) modern kommunikationsteknologi.

Mycket av vad Lotass gjort går att beskriva som ett slags fjärrskrifter: hennes romaner, hörspel och pjäser skrivs ofta som brev, rapporter eller dagböcker från försvunna atlantfarare, piloter, astronauter, polarresenärer. De kommer som långväga röster ur knastriga radioapparater, trattgrammofoner, flygradios. Det finns i författarskapet överhuvudtaget en uppmärksamhet riktad mot rösten och det kroppslösa talet, inte sällan gestaltat i ett slags spöklika Euridikefält, skuggmeddelanden från en dold spelplats.

I Fjärrskrift rullar en frostanlupen, närmast extatiskt framtalad skapelseberättelse upp ur maskindjupet. Det är märkvärdigt. Vill man ta del av det litterära mysteriespelet går det att se filmupptagningen på Zita i Stockholm i kväll klockan 19, med en introduktion av litteraturvetaren och kritikern Jesper Olsson.

Hanna Nordenhök

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.