Svensk succé i Dresdens sprint

SPORTBLADET

DRESDEN. Stina Nilsson föll i finalen.

Då passade Hanna Falk på att ta sin första seger på närmare åtta år i världscupen, efter råd från Emil Jönsson.

– Han sa åt mig att vara som en sten i magen, säger hon.

När de norska stjärnorna antingen valde NM på hemmaplan eller insjuknat så passade det svenska sprintdamerna på att fullständigt ta över showen.

Bäst gick det för Hanna Falk.

Falk som haft en lite tyngre säsong med en tiondeplats som bäst, höll till seger från spets och där bakom skrällde Maja Dahlqvist och tog sin första pallplats i världscupen som tvåa.

Nästan åtta år sedan senaste segern

Anna Dyvik slutade femma, Stina Nilsson sexa.

För Hanna Falk var det första segern sedan genombrottssäsongen 2009/10 då hon vann två tävlingar. Enligt tidningen Expressen är det ett världsrekord i avstånd mellan två segrar, hela 2918 dagar.

– Jag vet inte hur många år sen det var, jag har tappat räkningen. Jag kände förra året att jag nosade på många pallplatser och nu står jag här, säger hon efter segern.

Segertips från Emil Jönsson

I finalen radade svenskorna upp sig i tät, med Hanna Falk i frontlinjen. Med knappt 30 sekunder kvar så strulade Stina Nilsson till det med Anna Dyvik och föll, men ändå blev det alltså en svensk dubbel med amerikanskan Sophie Caldwell som trea.

– Ja, det är ju fantastiskt. Hanna är verkligen värd att få sin seger, säger Stina Nilsson som för en gångs skull fick stå vid sidan om under blomstercermonin.

Hanna Falk ville också tacka Emil Jönsson för ett vinnande råd i starten.

– Jag fick lite tips av Emil Jönsson hur jag skulle stå så jag får tacka honom för det. Han sa åt mig att vara som en sten i magen, stenhård och bara hålla emot kraften och kör.

Foto: ROBERT MICHAEL / AFP
Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16
ARTIKELN HANDLAR OM