Digitalisering

Äldre hamnar utanför av digitaliseringen

avTT

Foto: Henrik Montgomery/TT
Den som inte hänger med digitalt riskerar att bli utanför även socialt. Arkivbild.

Utan dator, inget liv? Ja, och faktiskt även för äldre. Digitalt utanförskap kan även leda till socialt utanförskap.

Linda Reneland-Forsman, lektor i pedagogik vid Linnéuniversitetet i Kalmar, har under fyra år studerat hur personer över 65 upplever sin digitala värld.

Det visar sig att den som inte hänger med digitalt också riskerar att begränsas i övrigt, rapporterar SVT Småland. Det kan till exempel bli svårare att resa, utöva fritidsaktiveter och umgås för den som inte har tillgång till tekniken. När gamla, analoga system försvinner alltmer kan det kännas oöverstigligt att ta sig in i det digitala samhället, och det gör att allt fler möjligheter till ett rikt och roligt liv försvinner, berättar Linda Reneland-Forsman.

– Jag blev förvånad över det självpåtagna utanförskapet. Jag hade trott att jag skulle möte ilska, men i stället var det en utbredd uppgivenhet. Det är ett bekymmer, säger hon.

Självkänsla

Det finns en föreställning om pensionärer som glada, rika och fria, men den stämmer inte helt, konstaterar hon. De som hamnat på efterkälken, och kanske inte kan få ordning på digitalboxen till tv:n, eller inte greppar det där med biljettköp på nätet, upplever sig alltmer begränsade.

– Det handlar om självkänsla och jargong. Ta ordet app till exempel, hur ska man förstå det om man inte är insatt? Det känns oöverstigligt.

Lösningen på problemen är inte enkel, men vi skulle kunna bli bättre, tycker hon.

– Vi har en ogenomtänkt syn på detta. Vi tänker att bara vi väntar ut den äldre generationen så löser det sig. Men så är det inte. Det finns även yngre som är utanför digitalt.

Lös vardagsproblemen

Hennes slutsats är att det krävs insatser i samhället för att höja kunskapsnivån om det digitala för äldre, så att de inte hamnar efter. Men att göra som hittills, med exempelvis kurser på biblioteket, det fungerar inte, förklarar hon.

– Man måste lösa problemen i vardagen.

Dessutom, varför går det inte att behålla de gamla, analoga systemen parallellt, undrar hon.

ARTIKELN HANDLAR OM