Pentagon: ”Attackerna var rättfärdiga och proportionerliga”

avJoakim Magnå

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon uppger att det USA-ledda flyganfallet mot Syrien var framgångsrikt.

Totalt avfyrades 105 robotar mot tre anläggningar.

– Det kommer ha betydande påverkan på den syriska regimens förmåga att utveckla, distribuera och använda kemiska vapen i framtiden, säger generallöjtnant Kenneth McKenzie.

Svaret på den misstänkta kemvapenattacken i Douma kom under natten mot lördagen. USA, Storbritannien och Frankrike genomförde ett gemensamt anfall med stridsflygplan och kryssningsrobotar mot utvalda mål i Bashar al-Assads Syrien.

– Vi träffade framgångsrikt alla mål. Attackerna var rättfärdiga, legitima och proportionerliga, säger Dana White, talesperson för Pentagon, vid en presskonferens.

– Det här innebär ingen förändring i USA:s politik och inte heller ett försök att avsätta den syriska regimen. Vi söker inte konflikt med Syrien men vi kan inte tillåta sådana grova övergrepp mot internationell lag. Vårt mål i Syrien kvarstår: Besegra IS.

1 av 8 | Foto: AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Pentagon talesperson Dana W. White tillsammans med generallöjtnant Kenneth McKenzie.

”En kraftfull uppvisning”

Generallöjtnant Kenneth McKenzie, ordförande i Pentagons styrande råd, beskriver anfallet med tre ord: ”Precist, överväldigande och effektivt”.

– I en kraftfull uppvisning av allierad enighet använde vi 105 vapen mot tre mål. Det kommer ha betydande påverkan på den syriska regimens förmåga att utveckla, distribuera och använda kemiska vapen i framtiden, säger han.

Angreppet är mer omfattande än anfallet mot flygbasen Shayrat i april 2017, då 58 robotar avfyrades.

Pentagon bedömer att nattens attacker kommer att bromsa Syriens kemvapenprogram ”i åratal”.

Syriens allierade Ryssland uppgav tidigare på lördagen att det syriska luftförsvaret lyckades skjuta ner 71 av de drygt 100 kryssningsrobotarna. Uppgifterna tillbakavisas av Kenneth McKenzie.

– Inget av våra flygplan eller robotar som var involverade i den här operationen hindrades av Syriens luftförsvar, säger han.

Inga kända civila förluster

Enligt Pentagon drabbades inga civila i attackerna.

– För tillfället känner vi inte till några civila förluster, säger Kenneth McKenzie.

Ett av målen – en forskningsanläggning i Barzeh norr om Damaskus – totalförstördes. Pentagon visade bilder av förödelsen på pressträffen.

– Barzeh-anläggningen är en nyckelplats för dem. Och som ni kan se på grafiken existerar den inte längre. De har förlorat mycket utrustning, mycket material och jag tror att det kommer få stora följder, säger Kenneth McKenzie.

I övrigt angreps två militär- och kemvapenanläggningar nära Homs.

Brittiska Tornado-plan

Robotarna avfyrades från brittiska, franska och amerikanska styrkor i Röda havet, Persiska viken och östra Medelhavet.

USA:s flygvapen använde två bombplan, B-1 Lancer, bestyckade med en ny typ av svårupptäckt kryssningsrobot. Dessutom avfyrades Tomahawk-robotar från de amerikanska krigsfartygen USS Monterrey, USS Laboon och USS Higgins samt ubåten USS John Warner.

Frankrike bidrog med stridsflygplan av typen Rafale och Mirage samt kryssningsrobotar från fyra av sina fregatter i regionen.

Storbritanniens försvarsdepartement säger i ett pressmeddelande att fyra brittiska stridsflygplan av typen Tornado GR4s deltog i flygräderna.

Britterna anföll en militäranläggning väster om Homs med Storm Shadow-robotar. Enligt försvarsdepartementet bedöms Syrien förvara kemiska vapen på platsen.

På väg att kollapsa

Den franska nyhetsbyrån AFP:s medarbetare har besökt anläggningen i Barzeh under en myndighetskontrollerad visning, och vittnar om att taket har rasat in och att flera väggar är på väg att kollapsa.

– Byggnaden har tre våningar: källare, entréplan och övervåning, säger Said Said, en ingenjör som säger sig ansvara för färg och plast.

– Tacka Gud, att ingen var här.

Enligt Said Said tillverkas inga olagliga stridsmedel i anläggningen, skriver AFP.

– Vi arbetar inom civil farmaceutisk och kemisk forskning, vi trodde inte att vi skulle bli träffade.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

Pentagon