Christian Berglund avslutar karriären

Av: Elin Kardell

Publicerad:
Uppdaterad:
Christian Berglund, Karlskoga.
Foto: Foto: Bildbyrån
Christian Berglund, Karlskoga.

Karlskogas Christian Berglund, 36 har avslutat karriären.

I går spelade han sin sista match på hög nivå.

– Det här blev det perfekta slutet, säger Berglund till vf.se.

Efter 5-0 segern mot Oskarshamn igår meddelade Karlskogas Christian Berglund att han avslutar karriären. Beslutet är ingenting som kommer plötsligt utan växt fram under en längre tid, menar Berglund.

– Jag har känt att det här är min sista säsong under en längre tid. Det handlar om fysiken, kroppen har inte hållit sedan jag fick dubbla diskbråck för ett drygt år sedan, säger Berglund till vf.se.

Kroppen säger ifrån

Christian Berglund missade inte en match förra säsongen på grund av skada, trots problemen. Men nu säger kroppen ifrån.

– Jag har kört rehab sedan januari förra året och lyckats hålla det i schack. Men jag har tappat mycket, framför allt har jag inte den kraften i benen längre, säger 36-åringen.

Avslutar där det började

Efter slutsignalen i Nobelhallen avtackades Berglund av både lagkamrater och publik.

– Det blev en värdig avslutning. Jag är rörd, säger Berglund.

Han kommer att åka med till lagets bortamatch borta mot Timrå, men han kommer inte spela.

– Det här blev det perfekta slutet. Att få hänga upp skridskorna i hallen där jag tog mina första skär. Att avsluta karriären med en betydelselös match mot Timrå hade inte känts lika bra, säger Berglund.

"Får avsluta med kärlek"

Berglund gjorde A-lagsdebut som 18-åring i Färjestad. Säsongen 2000-2001 kom hans stora genombrott då han slutade på sammanlagt 51 poäng efter grund-och slutserie. Efter succésäsongen blev nästa klubb New Jersey Devils i NHL där han spelade i tre säsonger. Under lockoutsäsongen 2004-2005 vände Berglund tillbaka till Färjestad, innan han återigen flyttade utomlands för fem säsonger i Schweiz. 2010 var han tillbaka i Färjestad och efter ytterligare fyra säsonger skrev han på för Karlskoga, där karriären nu avslutas.

– Jag har fått uppleva sådan kamratskap som lagidrott handlar om och får avsluta med kärlek till spelet, säger Beglund.

Mer tid till familjen

Vad som händer efter karriären har Berglund inte hunnit tänka på. Men han vet en viktig sak som han ska göra med den nya tiden.

– Jag har funderat lite på saker och ting men jag får landa lite och se. Först och främst ska jag tillbringa mycket tid med barnen och min fru, säger 36-åringen.

Trots gårdagens storseger kan Karlskoga inte längre nå playoff till direktkvalet till SHL. Mora vann över Timrå med 4-0, vilket innebär att nästa matchborta mot Timrå blir betydelselös.

Publicerad: