”Är bara ute efter att sko sig på en fruktansvärd händelse”

avStaffan Dickson, Linnea Carlén

Truckfighters gör musikvideo om mordet på Lisa Holm

1 av 7

Det svenska hårdrocksbandet Truckfighters har i en ny musikvideo skildrat jakten på 17-åriga Lisa Holms mördare.

Enligt bandets sångare Oskar Cedermalm vill de belysa ett samhällsproblem.

– Det är att sko sig på en fruktansvärd händelse, säger Tore Brandtler, målsägandebiträde för Lisa Holms familj.

Mordet på Lisa Holm var en av förra årets mest uppmärksammade nyhetshändelser. Beskedet om hennes död, som kom fem dagar att hon försvann i juni, berörde många.

Nu har det svenska hårdrocksbandet Truckfighters valt att skildra brottet i en över åtta minuter lång video till en ny låt.

Starka reaktioner

I början av musikvideon tar en flicka mopeden till sitt jobb på ett kafé, i slutet får två föräldrar beskedet att deras dotter tagits ifrån dem.

Däremellan skildras ett stort sökpådrag och flera detaljer som blev kända i samband med utredningen av det bestialiska mordet.

Om någon ändå skulle tvivla på att videon handlar om Lisa Holm står hennes fullständiga namn utskrivet på en lapp med texten ”Have you seen this girl?”. Dessutom står hennes förnamn skrivet på en namnskylt som flickan använder på arbetsplatsen.

Bland kommentarerna till videon finns flera personer som reagerat kraftigt och är kritiska. En del kallar den respektlös, okänslig och vidrig. Några frågar om bandet har talat med Lisa Holms föräldrar och fått deras tillstånd att göra videon.

Familjen Holms advokat: ”En tragedi i sig”

Tore Brandtler, målsägandebiträde för Lisa Holms familj, har sett musikvideon. Han är djupt kritisk och ställer sig frågande till innehållet.

– Jag måste säga att det är fruktansvärt att de gör en video av en sådan här tragedi. Det blir en tragedi i sig. Det finns ju inget syfte med det vad jag kan förstå, eller något ändamål, något upplyftande eller positivt, säger Brandtler till Aftonbladet.

– Det är bara negativt, inte minst för Lisas familj. Lyckligtvis tror jag inte att de kommer se den. Men hade de sett den hade de så klart blivit upprörda och ledsna. Sorgen finns där hela tiden, men den kan vara starkare och den kan vara svagare, det här blir en typisk påminnelse.

”Kan vara känsligt”

Truckfighters sångare Oskar Cedermalm, 39, bekräftar att videon handlar om mordet på Lisa Holm.

– Jag har läst mycket om det och tycker att det är förjävligt när det händer sådana här grejer. Det är så sjukt att folk inte ska kunna  gå ut på gatorna, speciellt unga tjejer, utan att riskera att råka ut för något. Vi tyckte att det var viktigt att skriva om något sådant.

Tvekade ni någonsin inför att göra en video om Lisa Holm?

– Den är ganska fiktiv. Den återspeglar inte exakt vad som hände henne. Ser man bara videon vet man inte vem det handlar om, det kan ju egentligen handla om vem som helst, säger Cedermalm.

Men hennes namn står ju med i videon.

– Ja, det är klart att det kan vara känsligt, men samtidigt var det det som hände. Det är klart att man tvekar lite, men vi gjorde det, gjort är gjort.

Det har bara gått drygt ett år sedan mordet, vad tror du att Lisa Holms föräldrar tänker om de ser videon?

– Jag hoppas att de inte tar illa vid sig, att de ser det i ett större perspektiv och ser att vi vill belysa det här och inte göra något illa med det.

– Det är en väldigt mörk och tragisk video. Vi vill inte censurera något, det är brutalt ibland.

”Är ute efter att sko sig”

Ett resonemang som familjens advokat Tore Brandtler har mycket svårt att förstå.

– Det var väl en ganska fånig förhoppning att familjen inte skulle ta illa upp. Jag tycker att det är bedrövligt faktiskt. Och det är sorgligt om det här ska få ännu mer uppmärksamhet, säger han.

Brandtler frågar sig också om det var nödvändigt att ha med Lisa Holms namn om syftet med musikvideon var att belysa ett allmänt samhällsproblem.

– Då kunde de väl ha gjort det på ett helt annat sätt om det var det de var ute efter. Nej, de är bara ute efter att sko sig på en fruktansvärd händelse.

Truckfighters har ett eget skivbolag men har även kontrakt med det internationella storbolaget Century Media. Enligt Oskar Cedermalm har Century Media vetat om bakgrunden till videon men inte haft några invändningar eller velat göra några ändringar.

ARTIKELN HANDLAR OM