7 märkliga påsktraditioner runt om i världen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

NYHETER

Det är långt ifrån alla länder där påskfirandet till huvudsak består av att pynta med fjädrar och äta ägg och godis. Här är sju uppseendeväckande påsktraditioner från olika platser runt om i världen.

1. Filippinerna: Frivillig korsfästning

I Filippinerna kan övertygade landsmän genomföra spektakulära och blodiga ritualer till beskådan av tusentals turister. I staden San Fernando reser man på långfredagen flera kors med män som spikats fast vid händer och fötter – samtidigt som andra piskar sig själva för att göra bot för sina synder.

2. Ungern: Kasta vatten på kvinnor

I Ungern springer kvinnor allt de kan för att slippa få vatten kastat över sig. Där är traditionen nämligen att kvinnorna, iklädda traditionella dräkter och på väg till högmässan, blir jagade av män med fyllda vattenhinkar. Vattnet sägs rena kvinnorna och göra dem mer fertila.

Foto: Attila Balazs/TT

3. Colombia: Äta leguaner och sköldpaddor

I Colombia nöjer man sig inte med att bara äta ägg och godis – här består delar av påskmiddagen av sköldpadda och leguaner. Colombianer reser över hela landet för att fira påsk med släkt och vänner – och tar med sig exotiska djur från landsbygden till släktingarna i stan.

Foto: Amanda Lee Myers

4. Grekland: Slänga ut krukor genom fönstret

På grekiska öarna Lefkas och Korfu kastar kvinnorna ut krukor eller andra föremål – något ömtåligt som lätt går sönder, genom fönstren på påskdagen. Föremålet som kastas ut ska enligt traditionen krossa sorgen och tystnaden som varit under påskveckan.

Foto: Wikipedia Commons

5. Spanien: Ku Klux Klan-liknande dräktparader

I Spanien ser en del av påskfirandet ut att vara skrämmande likt den rasistiska organisationen Ku Klux Klan. Men i själva verket klär sig spanjorerna i vita kåpor och huvor för att enligt traditionen kunna delta i botgöring för synder begångna under året som gått – utan att riskera att bli igenkända.

Foto: Francisco Seco/TT

6. Nya Zeeland: Skjuta påskharar

I Nya Zeeland är det inte bara äggjakt under påsk – utan även påskharejakt. Eller mer korrekt: jakt på kaniner och harar. Varje påsk skjuts det mellan 10 000 till 20 000 kaniner, där syftet är att hålla populationen under kontroll.

Foto: TT

7. Tjeckien: Piska kvinnor med ris

I Tjeckien piskar killar tjejer på benen med flätade piskor av pilträ – i syfte att enligt traditionen se till att kvinnorna håller sig friska under kommande år. Piskandet sker på påskdagen och desto fler piskrapp en kvinna får – desto mer populär är hon.

Foto: Wikipedia Commons
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN