Efter hemliga mötet: Vill ännu samarbeta

Av: Niklas Svahn, Björn Berglund

Publicerad:

Jan Björklund: Stefan Löfven vet var jag bor

Stefan Löfven bjöd in Liberalernas partiledare Jan Björklund till en lunch i Sagerska huset, bara ett par dagar efter att Björklund meddelat att hans parti var villigt att förhandla om en ny skattereform tillsammans med regeringen Löfven.
Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Stefan Löfven bjöd in Liberalernas partiledare Jan Björklund till en lunch i Sagerska huset, bara ett par dagar efter att Björklund meddelat att hans parti var villigt att förhandla om en ny skattereform tillsammans med regeringen Löfven.

Under lördagen avslöjade Aftonbladet att Jan Björklund träffat Stefan Löfven för ett hemligt lunchmöte i höstas – efter att han sträckt ut en hand om en skatterna.

Nu säger Liberalernas partiledare att han fortfarande är öppen för ett samarbete.

– Stefan Löfven vet var jag bor, säger han i Ekots lördagsintervju.

I ett utspel i november chockade Jan Björklund många med att var beredd att göra upp om skattereformer med regeringen Löfven – utan de övriga Allianspartierna.

Någon skatteuppgörelse blev emellertid inte aktuell.

Men när Jan Björklund frågas ut om sin blocköverskridande flirt i Ekots lördagsintervju säger han sig fortfarande vilja samarbeta med regeringen.

– De rödgröna har inte majoritet och Alliansen har inte heller majoritet. Risken är att det inte fattas några beslut alls av väsentlig betydelse. Då måste man hitta blocköverskridande lösningar, säger han i intervjun.

”Beredda att diskutera det”

Björklund säger sig vara villig att göra upp med regeringen om bostads- och energipolitiken - och han har inte släppt tanken på en blocköverskridande uppgörelse om skatterna.

Han vill sänka skatterna på arbete och öppnar samtidigt för att höja andra skatter.

– Vi är beredda att diskutera det, även med den nuvarande regeringen, säger han.

– Stefan Löfven vet var jag bor.

Hur skulle det påverka samarbetet i Alliansen?

– Vår inrikting är att sänka skatten på arbete och jag har svårt att se hur andra borgerliga partier skulle ha något problem med det.

Borgerlig tystnad

Samtidigt är det tyst från övriga borgerliga partier om Björklunds hemliga överläggningar med Löfven.

– Vi kan inte kommentera eventuella tolkningar som ni gör. Vi har en god dialog inom Alliansen, säger Ola Spännar, kommunikationschef hos Centerpartiet.

Även Moderaterna och Kristdemokraterna avböjer att kommentera Aftonbladets avslöjande.

Det här är inte första gången som Alliansen visar tecken på sprickor under den senaste tiden.

I veckan argumenterade Jan Björklund för sänkta ingångslöner för att ge fler jobb åt nyanlända och unga, men Moderaternas Anna Kinberg Batra stängde dörren i frågan.

Det fungerar ju inte. Vi är fyra partier och ska vi bilda regering tillsammans, vilket vi alla vill så fort den möjligheten ges, så måste vi förhandla och diskutera, sa en märkbart irriterad Jan Björklund då.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN