Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: Badou Jack var bättre igen – det här känns tjatigt

Publicerad:
Uppdaterad:

TORONTO. Stålmannen Adonis Stevenson mötte sin kryptonit i form av Badou Jacks snabba händer men räddades av två domare som inte såg vad de flesta andra såg.

Oavgjort igen för Badou Jack i en match där han var den bättre boxaren. Det känns rätt tjatigt nu.

114–114, 115–113 till Badou Jack och 114–114. Oavgjort från två domare betyder att det blir ett majoritetsbeslut för att ingen vinnare ska koras. Trots att Badou Jack alltså lämnade ringen med flest poäng av de två boxarna.

Stevenson behåller sitt WBC-bälte och Badou åker hem till Las Vegas besviken efter att ha gjort allt rätt utan att få belöning för det.

Badou boxades smart från start. Avvaktande med garden uppe. Dansade lätt undan Stevensons försök att landa den tunga vänstern och prickade själv in ett par slag mot slutet av ronden. Sånt som poängdomare normalt minns.

Han hittade tidigt avstånden som antingen gjorde att Stevensons vänster inte nådde ända fram för att träffa hårt eller att slagen kom med för kort pendelrörelse för att bli effektiva.

Hemmaplan avgjorde

Även om det var jämna ronder förde Stevenson dem vilket gav domarna möjligheten att premiera mästaren på dennes hemmaplan. Något som ofta sker i proffsboxningens titelmatcher.

I sjunde ronden växlade Badou Jack upp med snabba slagserier som skakade Stevenson. Ytterligare tempohöjning i åttonde där Stevenson överdriver effekten av ett lågt slag för att få vila. Badou följde upp med slagkombinationer som tog hårt och sög kraft ur Superman som det sprutade blod ur näsan på.

Det är Badou Jacks match med skurar av slag som suger musten ur motståndaren men trots att Stevenson är dödstrött försöker han göra det till slagsmål i tionde ronden med en kraftansträngning.

När Badou Jack bara fick oavgjort mot Lucian Bute (som sen åkte fast för att ha varit dopad i den matchen så att Badou tilldömdes segern i efterhand) samt mot James DeGale kändes det som att domarna ”straffade” Jack för att han ingår i Floyd Mayweather Jr:s stall Money Team. Mayweather uppfattas av många inom sporten som utmanande och alldeles för kaxig.

Den här gången kändes det inte riktigt så. Det var nog mer hemmaplan som fällde avgörandet.

1 av 5 | Foto: Frank Gunn / TT / NTB Scanpix

Kommer vinna returen

Båda boxarna öppnade för en returkamp. Badou Jack vill ha den i Las Vegas – eller Sverige.

Oavsett var den matchen går är jag ganska övertygad om att Badou Jack vinner och får det mästarbälte han så hett eftertraktar. Adonis Stevenson var så trött att han knappt orkade bort till sin ringhörna efter matchen.

Att Superman överhuvudtaget nämner en retur tyder bara på att Mayweather Promotions fixat till ett fetare gage än kanadicken någonsin fått tidigare för en titelmatch och att man kommer att locka med ännu mer pengar om han vågar sig till USA.

Klockan tickar för Badou

Adonis Stevenson var sjätte raka VM-matchen för Badou Jack. Mot motståndare som alla var eller hade varit världsmästare när de möttes. Anthony Direll, George Groves, Lucian Bute, James DeGale, Nathan Cleverly och så nu Stevenson. Oavgjort mot DeGale (mycket tveksamt domslut, Jack var den bättre boxaren) och segrar I resten (efter Bute-dopningen).

Ett tufft tempo som få världsboxare vill hålla men Badou Jack, 35 i höst, vet att klockan tickar. Han vill möta och vinna över de allra bästa så han kan plocka på sig nya eftertraktade titlar och därmed få chansen att tjäna de riktigt stora pengarna som garanterar framtiden för honom och hans familj.

Bantningen omöjliggjorde att han skulle stanna i supermellanvikt (76,2 kg). Därför klev han med Cleverlymatchen upp till lätt tungvikt, 79,4 kg. Vilket har gjort förberedelserna mindre plågsamma men Badou funderar på att gå upp ytterligare ett steg, till cruiservikt som det viktmässigt är ett rejält hopp till. Cruiserviktarna får väga 90,7 kg, vilket många gånger var ungefär vad vågen för tungviktarna på Ingemar Johanssons tid stannade på.

Ett så stort steg är inte helt enkelt att ta. Badou måste bygga på sig effektiva muskler och får då i alla matcher möta boxare med riktigt tung slagkraft.

Men först siktar han än en gång in sig på Stevensons WBC-bälte.

Badou Jack kom in till Solid as a rock med Sizzla medan Adonis Stevenson hade valt God´s plan med Drake. Sen spelades en version av Du gamla du fria som lät som en inspelning tagen ur en gammal svensk journalfilm, för de som kommer ihåg vad det var. 

Streakare försökte

Tidigare på kvällen försökte en naken man tränga sig in i ringen under matchen mellan Mikael Zewski och Diego Gonzalo Luque. Han nådde upp till och fick grepp om repen innan han buntades ihop och hivades ut.

Varför försöker man något så dumt på ett ställe där det dräller av muskelberg runt ringen han vill upp i?

Reporter: Stefan Alfelt

Publicerad: