Förbundets förklaring efter pinsamma missen

avMalin Wahlberg

BC Luleå rasade efter att feltryckta medaljer delades ut under SM-finalen.  

Nu förklarar Svenska Basketbollförbundet missen. 

– Jag tror att det är en felleverans, säger ordföranden Mats Carlsson. 

Norrköping Dolphins stod för en stor skräll och besegrade BC Luleå i SM-finalen efter att först ha stått för en osannolik vändning i match sex och sedan avgjort den sjunde och helt avgörande efter en ny rysare på bortaplan

Efter förlusten blev det upprört i BC Luleå när feltryckta medaljer delades ut under prisceremonin. Hemmalagets Brice Massamba samlade ihop alla silvermedaljer och lämnade tillbaka dem. 

– Det står ”Damer Seniorer”. Vi är inga fucking damer, sa Massamba och fortsatte: 

– Det är en fucking Kalle Anka-liga, det är därför det händer. 

”Självklart får de nya”

Även på Norrköping Dolphins guldmedaljer stod det ”Damer Seniorer” på baksidan. Nu förklarar Svenska basketbollförbundet missen och ser över sina rutiner. 

– Jag tror att det är en felleverans och så har det inte upptäckts, vilket är jättekonstigt. Vi håller på att titta igenom det. Beställningen är rätt, men sedan vet jag inte vad som har hänt. Det stod ju samma sak på bägge, men det ska inte få hända. Det är väldigt olyckligt, säger ordföranden Mats Carlsson.

Det är leverantören som har gjort fel alltså? 

– Jag vet inte, jag kan inte hänga ut någon än. Det är något vi kommer att kontrollera på måndag. 

Det var inte så att damerna fick herrarnas? 

– Nej, det borde vi ha hört talas om. Det har gjorts en beställning med herr- och damtryck, men det har gått snett där. Det är några olyckliga omständigheter som gjort att det inte har upptäckts vilket är jättekonstigt för de har ju varit lite fram och tillbaka de här medaljerna.  

Förbundet kommer nu att ta tillbaka även Norrköpings guldmedaljörer och se till att det blir rätt. 

– Självklart får de nya medaljer. Det är klart att vi ska lösa det. Men det är olyckligt att det tar fokus från en fantastisk finalserie. Vi ska se över våra rutiner och se till att det inte händer ingen. Det spelar ingen roll om det är en felleverans, vi måste se över det här. 

ARTIKELN HANDLAR OM