Bisarra avgörandet: ”Han är förkrossad”

Mot hjälterollen – då tog allt en tvär vändning

avAndreas Käck

FOTBOLL

Målvakten Jimmy Corcoran, 16, var på väg att bli hjälte för Irland i U17-EM.

Men allt tog en tvär vändning.

Han visades ut, straffen fick läggas om – och Nederländerna gick vidare till semifinal.

– En skandal, menar de irländska tv-kommentatorerna.

Irland var på väg mot en jätteskräll i U17-EM.

Kvartsfinalmötet mot Nederländerna gick hela vägen till ett straffdrama.

Väl där var den irländske målvakten Jimmy Corcoran tvungen att rädda Nederländernas femte straff för att hålla drömmen om avancemang vid liv – och det gjorde han. Men allt gick inte rätt till, enligt den tjeckiske domaren Zbynek Proske.

”Vad gör domaren?”

Mitt när Corcoran jublade som högst fick han till sin – och många andras – stora förvåning se domaren sleva upp det gula kortet, vilket var Corcorans andra för matchen och därmed visades han ut.

De irländska tv-kommentatorerna kunde inte tro sina ögon.

– Vad är det som händer? Vad gör domaren? Det här är en skandal, sa de, bland annat.

Domaren ansåg att den irländske målvakten lämnade sin linje för tidigt – och nya domardirektiv gör gällande att sådant ska beivras med gult kort om straffen räddas.

Bröt ut i tårar

När straffen gick om fick mittbacken Oisin Mcentee hoppa in i mål. Han släppte in straffen – och Nederländerna gick vidare till semifinal.

Efteråt bröt syndabocken Jimmy Corcoran ut i tårar medan de övriga irländska spelarna blev rasande och konfronterade domaren.

Även Martin O'Neill, förbundskapten för Irlands A-landslag, var nere på planen och pratade med domaren. O'Neill var även framme sa några väl valda ord till den nederländske matchhjälten Daishawn Redan, som ”hyschade” mot publiken efter att ha slagit in den kontroversiella straffen.

”Han är förkrossad”

De irländska tv-kommentatorerna kallade scenerna för ”ett av de mest kontroversiella ögonblicken i fotbollens historia”. 

Det irländska U17-landslagets förbundskapten Colin O'Brien var desto mer sansad.

– Domaren sa något om att han (Irlands målvakt) hade lämnat mållinjen tidigare. Och han gav muntliga varningar till den nederländske målvakten också, säger han.

På frågan hur Jimmy Corcoran mådde efteråt svarar O’Brien:

– Han är så klart förkrossad. Men grabben har en stor karriär framför sig. Han har varit fantastisk för oss hela turneringen.

FOTNOT: Här förklaras de nya reglerna. Om målvakten lämnar sin linje för tidigt och straffen räddas, ska målvakten beivras med en varning och straffen slås om. Om straffen går i mål godkänns målet.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se