Sarahs nya mål: ta EM-guld år 2028

avKristoffer Bergström

GLASGOW. Guld som 14-åring 2008, guld som 24 åring 2018.

Efter jubileumssegern inser Sarah Sjöström att siktet får vara ställt på år 2028.

– Det kan bli första gången någon vinner inom tjugo år. Det vore häftigt, säger hon.

2008 skrällde en svensk tonåring på långbane-EM i Eindhoven. På 100 meter fjäril slog hon favoriten Inge Dekker och vann guld med sex hundradelar.

2018 gjorde en svensk 24-åring vad alla förväntade sig. Närmaste konkurrent var 1,2 sekunder bak när hon flög hem ännu ett EM-guld på sin paraddistans.

Det var enkelt – men inte fritt från känslor. Efter att ha tagit dagens andra guld, en hundradelsstrid på 50 meter fritt, förklarar Sarah Sjöström hur hon pressade tillbaka tårarna när hon stod på prispallen och nationalsången dånade i Tollcross International Swimming Centre i skotska Glasgow.

”Lätt att stanna av”

– Stoltast är jag över att ha tagit mig igenom motgångar, de gånger man kommit tillbaka (Sjöström blev utan medalj i OS 2012 men vann guld i VM året därpå, reds anm). Men också när man fortsätter utvecklas efter att det gått riktigt bra. Båda ska man lära sig att hantera. Det är lätt att stanna av när man har kommit till en nivå, säger hon.

Vad är roligast av att vinna med en sekund och en hundradel?

– Det går inte att jämföra. 100 fjärilssim var roligt för att det var ett jubileumsguld. 50 frisim var extra roligt att vinna för att det är den svåraste distansen att vinna på EM.

Sjöström har sammanlagt elva seniorguld på 100 meter fjäril, däribland ett OS och fyra långbane-VM. Hennes stora kropp och långa armar kommer väl till pass där och den långa distansen minskar risken att en teknisk detalj ska fälla avgörandet.

”2028 – det vore häftigt”

På världsnivå har japanskan Rikako Ikee krupit närmare för varje säsong och hade årsbästa fram till EM-finalen (56,23). På Europanivå finns ingen som ens med sitt livs insats kan hota en standardinsats av Sjöström.

– 100 fjärilssim är lätt för mig att vinna här, jag hade kunnat simma på en försökssimning och fortfarande ha vunnit. Klart att det är roligare att vinna de distanserna som det är hög konkurrens på, men det är en annan sorts kärlek till guldet på 100 fjärilssim, säger hon.

Simmar du hundra fjäril om tio år?

– Ja, jag tror absolut att jag fortfarande kan simma en ganska snabb hundring fjäril om tio år. Det kan bli första gången någon vinner inom tjugo år. Det vore häftigt.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM