Solveig Ternström: ”Jag vill stödja Mona Sahlin”

Av: Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

Hoppar av Centern: Partiet har sålt sig billigt

”STYRS AV M OCH FP” Sveket i februari 2009 blev för mycket för skådespelerskan och riksdagsledamoten Solveig Ternström. Nu lämnar hon Centern – och tänker i stället jobba aktivt för Socialdemokraterna.
Foto: Foto: lina boström einarsson
”STYRS AV M OCH FP” Sveket i februari 2009 blev för mycket för skådespelerskan och riksdagsledamoten Solveig Ternström. Nu lämnar hon Centern – och tänker i stället jobba aktivt för Socialdemokraterna.

VISBY. Sveket i kärnkraftsfrågan blev för mycket.

Nu överger skådespelerskan och riksdagsledamoten Solveig Ternström Centerpartiet.

– Jag vill stödja Mona, säger hon till Aftonbladet.

Centern övergav kärnkraftsmotståndet och Alliansen bröt löftet om att inte röra kärnkraftspolitiken den här mandatperioden.

Sveket blev för mycket för riksdagsledamoten Solveig Ternström.

I en debattartikel på aftonbladet.se i dag meddelar hon att hon lämnar Centerpartiet. Hennes tvivel började redan vid Alliansens kärnkraftsuppgörelse i februari 2009.

”Vi fick inte en chans”

– Vi fick inte en chans att diskutera det här inom partiet, det blev inte en demokratisk process. Vi skulle bara säga ja eller nej blixtsnabbt och sen skulle Maud gå till media, säger hon.

Är inte kompromisser en del av spelet i en koalitionsregering?

– Jo, men ska partiet förlora hela sin ideologi och sälja sig så billigt? Dessutom bröt man löftet att inte röra lagen under mandatperioden. Det är den största synden.

Alliansen har blivit alltför dominerad av M och FP, anser Ternström och avslöjar att hon inte tänker lämna politiken.

– Jag vill stödja Mona. Jag vill stödja dem som tänker riva upp lagen. Och den bekräftelsen har jag fått.

Tänker du jobba aktivt för Socialdemokraterna?

– Ja, inför valet åtminstone. Och för Miljöpartiet. Jag vill stödja den koalitionen.

Jesper Strömbäck, forskare i politisk kommunikation, menar att Centerpartiets förlust av Ternström är svår att bedöma.

– Det kan drabba partiet om avhoppet spelas upp i medierna som ytterligare ett problem för Centerpartiet. Redan talas det om att man sjunkit i opinionsmätningarna, att det är lågt förtroende för Maud Olofsson, att det spekuleras om hennes avgång och nu Solveig. Får hennes avhopp stort genomslag, då drabbar det Centerpartiet och den interna stämningen, säger han.

Ånge hjälpvägrar

Som om inte Ternströms avhopp vore nog, skriver förre riksdagsledamoten Tage Påhlsson på Aftonbladet Debatt i dag att Centerpartiet i Ånge inte tänker jobba för att dra riksdagsröster till C i valrörelsen – eftersom man inte längre står för den politik som C för på riksplanet:

”Vi tar med andra ord inte ansvar för alla mer eller mindre galna och för oss främmande ställningstaganden av Maud & co” skriver han i artikeln.

Publicerad: