Ny medaljsuccé för Sverige i skidskytte-EM

Av: Jacob Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Sverige fortsätter imponera på EM i Minsk.

Under torsdagen blev det dubbla medaljer – ett guld och ett silver – i mixstafetterna.

– Det här håller på VM-nivå också, säger Sebastian Samuelsson till Sportbladet.

Samtidigt som VM i skidor körde igång med dunder och brak i Seefeld fortsätter de svenska skidskyttarna att, lite i skymundan, köra hem medaljer i EM i Minsk.

Under torsdagen blev det två stycken – ett guld och ett silver.

Jesper Nelin och Anna Magnusson grejade ett silver i singemixstafetten under förmiddagen när Nelin på sista sträckan körde om Frankrikes Aristide Begue.

Ryssland vann guldet.

Guld i mixstafett

Lite senare var det dags för mixstafetten, med Sebastian Samuelsson, Mona Brorsson, Emma Nilsson och Martin Ponsilouma.

Och där gick det ännu bättre.

Svenskarna tog guld efter en imponerande sistasträcka av Samuelsson, som därmed tog revansch efter en tung inledning på mästerskapet. Han växlade som trea men körde snabbt upp Sverige till en andraplats, hack i häl på Ukraina. När det var dags för det sista skyttet sköt Samuelsson fullt på 22 sekunder – vilket visade sig vara mästerligt snabbt.

– Det håller på VM-nivå också. I dag ville jag se till att göra en bra sträcka och träna på att gå för fullt från början och jag höll mig till min plan, säger Samuelsson när Sportbladet når honom via telefon nere i Minsk.

21-åringen kunde ohotad köra hem guldet till Sverige, när samtliga åkare visade fina takter inför stundande VM på hemmaplan. Tyskland blev tvåa och Vitryssland knep bronset.

EM-äventyret – ett medvetet träningsupplägg

Att skidskyttelandslaget tävlar på EM är ett medvetet grepp för att få tävlingsträna inför VM på hemmaplan i Östersund, som startar den sjunde mars. Åkarna stod över den senaste världscuptävlingen i Nordamerika och satsade i stället på Minsk, som är en kortare resa.

EM är egentligen IBU-cupens mästerskap, som enkelt kan förklaras som motsvarigheten till skandinaviska cupen i skidor – det vill säga cupen under världscupen.

– När man kommer in på vallen och skjuter för segern spelar det ingen roll vilken tävling det är. Så att det gick så bra nu ger mig verkligen självförtroende, säger Samuelsson.

Vad säger du om upplägget – ni är ganska ensamma om att göra så här?

– Det liknar upplägget vi hade inför Pyoengchang. Hade vi inte tävlat här så hade den senaste tävlingen varit i januari och det hade känts lite konstigt. Jag känner mig inte VM-form ännu, men på god väg.

Hur går tankarna inför VM?

– Det känns fantastiskt bra. Det kommer att bli en upplevelse. Att få tävla inför hemmapubliken på ett världsmästerskap är någon drömmer om.

Dagens två medaljer gör att Sverige, med Hanna Öbergs guld i går, nu sammanlagt har kört hem tre medaljer – två guld och ett silver – på två dagar.

Publicerad:

LÄS VIDARE