Nu kan influensan ha nått sin topp

avKarin Holmberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Influensan börjar närma sig toppen – men vabruari är inte riktigt över.
Lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation är alla infektioner som kan dyka upp i efterdyningarna av en influensa.

Foto: Johner
Influensa kan ibland utvecklas till infektioner med bakterier som till exempel öroninflammation eller lunginflammation.

Vabruari går mot sitt slut men influensan härjar vidare i Sverige. Vecka sju nådde antalet fall av influensa för första gången en mycket hög nivå med 2109 registrerade fall.

Och på många ställen i landet märker man nu att influensan har börjat närma sig toppen.

– Vi verkar ju ha influensatoppen här nu. Dels märker vi det genom provsvar och genom att patienter blir inlagda till följd av influensan. Men också genom alla de samtal som kommer in till 1177. Sedan tittar vi också på statistik från när diagnosen ställs inom primärvården och där har det också ökat rätt ordentligt, säger Christian Blomkvist som är smittskyddsläkare i Region Kronoberg till svt.se

I år är det framförallt influensa B som fått spridning. Och vecka sju var inget undantag från statistiken ungefär 80 procent av de registrerade fallen var drabbade av influensa B berättar AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Kan få följdsjukdomar

Även om influensan snart kan vara över för denna säsongen så finns det en rad sjukdomar som kan dyka upp i efterdyningarna av en influensa. Det är inte helt ovanligt att influensan utvecklas till en infektion med bakterier som till exempel bihåleinflammation, öroninflammation eller lunginflammation. Det är betydligt vanligare om man tillhör en riskgrupp.

Öroninflammation och bihåleinflammation går oftast över av sig själv men ibland kan man behöva behandling med antibiotika.

– För den som misstänker att man drabbats av lunginflammation är det alltid bra att börja med att ringa till 1177, de svarar dygnet runt året runt, och där kan du få hjälp av en erfaren sjuksköterska, säger Per Follin, Stockholms läns landstings smittskyddsläkare.

Vanliga symtom vid öroninflammation:

  • Ont i örat, särskilt när man ligger ner och sover

  • Feber

  • En känsla av lock i örat eller sämre hörsel.

Små barn, under ett år, får ofta feber och mycket ont vid öroninflammation. Större barn kan ibland ha mer allmänna symtom som dåligt matlust, svårt att sova och allmän irritation.

Vanliga symtom vid bihåleinflammation

Vanliga symtom vid en bihåleinflammation är att du i samband med en förkylning får:

  • Ont i kinderna eller pannan, oftast mer på ena sidan

  • Får snuva som rinner bakåt och blir täppt i näsan, oftast värre på ena sidan

  • Får ett sämre luktsinne

  • Får ont eller en känsla av tryck i tänderna i överköken.

Källa: 1177.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM