”Påven räddade livet på mig”

avBjörn Barr

NYHETER

Den förre påven Johannes Paulus II utförde två mirakel – efter sin död.

Nu träder en av kvinnorna han påstås ha räddat fram.

– En röst befallde mig att resa mig upp, säger Floribeth Mora.

Floribeth Mora från Costa Rica hade fått en dödsdom. Efter att i flera år plågats av oförklarlig värk och dålig hälsa fick hon 2011 veta att hon led av ett artärbråck i hjärnan. När som helst skulle hon kunna drabbas av en kraftig hjärnblödning. För att överleva var hon tvungen att genomgå en svår operation, något som läkarna avrådde från.

Men Floribeth Mora hittade lösningen på ett annat håll – genom den döde påven Johannes Paulus II.

– Herren hade medkänsla med mig och genom påvens förbön blickade han ner på den här ovärdiga kvinnan och helade henne, säger hon när hon intervjuas av AFP.

Hörde en röst

Under flera veckors tid bad Floribeth Mora dagligen om hjälp men hennes hälsa blev allt sämre. Vändningen kom dagen då Johannes Paulus II saligförklarades av Vatikanen.

– Dagen efter vaknade jag och hörde en röst som sa "res dig och var inte rädd". Sedan dess har jag gått upp varje morgon och här är jag nu, frisk och kry, säger hon.

Enligt hennes läkare Alejandro Vargas, som också var med vid pressmötet med AFP, hade hennes artärbråck försvunnit på ett oförklarligt sätt.

– Jag blev förbluffad, hennes artärer såg helt normala ut, säger han.

Efter upptäckten flögs Floribeth Mora till Rom där hon fick genomgå flera undersökningar i Vatikanens regi. Till slut enades den katolska kyrkan om att det rörde sig om ett mirakel.

Två mirakel krävs

Floribeth Mora är den andra kvinna som påstås ha blivit botad av den förre påven Johannes Paulus II. Den första rapporten om hans helande krafter kom från den franska nunnan Marie Simon-Pierre som påstod sig ha blivit fri från Parkinsons sjukdom efter att ha bett om påvens förbön. Också det skedde flera år efter Johannes Paulus II:s död.

För att kunna bli helgonförklarad inom den katolska kyrkan krävs det att man står som upphovsman till minst två godkända mirakel. Den gränsen har Johannes Paulus II nu passerat och kan därför fortsätta sin resa mot heligheten.