Stefan Löfven slår tillbaka mot Sjöstedt och Kristersson

Efter hoten i partiledardebatten: ”Inte rädd”

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

I´m on, sa Ulf Kristersson i debatten till Jonas Sjöstedt om att avsätta Stefan Löfven.

Nu slår statsministern tillbaka mot hotet om att fällas.

– Jag kan inte gå omkring och vara rädd, säger Löfven.

Vänsterpartiet släppte fram Stefan Löfven (S) som statsminister – med hot om att avsätta honom om S, MP, C och L går vidare med marknadshyror och förändrad arbetsrätt.

1 av 2 | Foto: Jerker Ivarsson
Statsminister Stefan Löfven.

Under partiledardebatten i riksdagen tog vänsterledaren Jonas Sjöstedt upp frågan igen och bjöd in Ulf Kristersson (M) i frågan. Svaret han fick var att M är med, ”I´m om”, sa Kristersson.

Inte rädd för att bli avsatt

Efter debatten slog Löfven fast att han vägrar att gå omkring och vara rädd för att bli avsatt.

– Det är de som helt och hållet måste ta ansvar för sitt agerande i Sveriges riksdag, så det ska du fråga dem om, säger han om hotet från V och M.

Men är du rädd för det hotet?

– Jag kan inte gå omkring och vara rädd. Nu har vi gjort en fyrpartiöverenskommelse i januariavtalet som är bra för Sverige, säger Löfven.

”Bra för Sverige”

Därefter framhåller han att Sverige är i ett annat politiskt läge nu än tidigare och att alla måste förstå att de konstellationer som fungerade förra mandatperioden inte längre gör det.

–  Antingen sätter vi oss i varsitt hörn och säger ”precis så här vill vi ha det, här blir ingen kompromiss”. Men då blir det ingen förstärkning av samhället, då löser vi inte vardagsproblemen och då blir inte Sverige tryggare. Det gör man när man sätter sig ner och gör avtal som är bra för Sverige.

– Nu har vi gjort en överenskommelse och vi ska leverera på den och det arbetet ska påbörjas.

Stefan Löfven menade att debatten i riksdagen hade varit ”stundtals hård men bra”. Han slog också fast att det varit en segdragen regeringsbildning som landat i en bred överenskommelse som kommer att kunna genomföra reformer.

– Nu saknas varken arbetslust eller arbetsuppgifter, säger Löfven.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE