Unikt fredsavtal om Colombia

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Latinamerikas längsta krig kan snart vara till ända.

På onsdagen skakade Colombias president hand med Farc-ledaren Rodrigo Londoño, efter ett stort genombrott i fredsförhandlingarna mellan parterna.

– Det här är oerhört glädjande. Den stora vinnaren är det colombianska folket, säger riksdagsledamoten Jens Holm (V), som engagerat sig i Colombia.

Det var en historisk dag när Colombias president Juan Manuel Santos och rebelledaren Rodrigo Londoño, också känd under namnen Timoleón Jiménez och Timochenko, skakade hand i Kubas huvudstad Havanna.

Krigstrött folk

De båda ledarna lovade att sätta stopp för Latinamerikas längsta krig, som under flera decennier har krävt över 220 000 dödsoffer, inom sex månader, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Jens Holm har det har varit en stor press på Farc och regeringen att hitta en lösning på konflikten.

– Det colombianska folket är extremt krigstrött. Från Farcs sida har man nog insett att det är svårt att nå målen med väpnade medel, och genom det här avtalet så garanteras man en rätt att integreras politiskt utan risker för repressalier.

Sista hindret undanröjt

I ett gemensamt uttalande meddelade Santos och Londoño att det sista stora hindret för ett fredsavtal nu är undanröjt, bland annat sedan de kommit överens om hur offren för den blodiga konflikten ska kompenseras, och hur de som begått brott under kriget ska bestraffas.

Parterna har enats om att införa en amnesti för alla soldater som inte gjort sig skyldiga till krigsbrott. En sanningskommission ska också inrättas. Rebeller som erkänner brott, kompenserar sina offer och lovar att lägga ned vapnen för alltid kommer att frihetsberövas i högst åtta år enligt avtalet.

Kerry hyllar genombrottet

USA:s utrikesminister John Kerry var snabb med att hylla genombrottet i fredssamtalen.

– Tillkännagivandet i dag vid fredssamtalen i Havanna är ett historiskt steg mot ett slutgiltigt fredsavtal för att sätta stopp för en över 50 år gammal väpnad konflikt, sade Kerry enligt nyhetsbyrån AFP.

– Det colombianska folket förtjänar en rättvis och hållbar fred, och det här kommer att bli deras seger.

Enligt Santos möjliggör överenskommelsen att regeringen och marxistgerillan Farc kan underteckna ett definitivt fredsavtal inom sex månader. Gerillan har å sin sida lovat att lägga ned sina vapen inom 60 dagar efter det att avtalet skrivits under.

Men ett fredsavtal till trots kvarstår fortfarande stora strukturella problem och orättvisor i Colombia, anser Jens Holm.

– Det är ett av Latinamerikas mest ojämlika länder om man ser till inkomstfördelning och jordtillgång. Så det finns skäl till motstånd och det kommer finnas aktörer som inte tycker det här är ett bra avtal. Men det är inte rätt väg fram att föra en militär kamp.

TT

Publicerad: