Rallygigantens nya ökensuccé

Av: Anna Andersson

Publicerad:

Debuterande Loeb jagar segern i Dakarrallyt

1 av 4

Efter nio VM-titlar i rally behövde Sebastien Loeb ny motivation.

Han hittade den i Sydamerika.

Nu kan debutanten vinna världens tuffaste tävling.

Inför Dakarrallyt var Sebastien Loeb otroligt ödmjuk. Visst har han nio VM-titlar i rally med sig, visst har han kört ban-

racing och WTCC de senaste åren, men Dakarrallyt är någonting annat.

Det är någonting helt annat.

Det anses vara världens tuffaste tävling och den pågår i Sydamerika under 16 dagar. Förarna måste bemästra öknen, klara av höjder över 4500 meter, kunna navigera i berg och flodfåror, hantera lera, sand och många andra problem som kan dyka upp.

En annan körstil

– Det är klart att jag känner mig hemma i en rallybil, men detta är något helt annat jämfört med alla andra rallybilar som jag har kört under min karriär, säger fransmannen.

– Med den här bilen tar det ett tag innan man vet hur bilen jobbar och vilka hinder och prövningar den klarar av. I rally-VM är jag van vid att undvika hinder, men med den här bilen kör man rätt igenom eller till och med över hindren.

Den första etappen av årets rally ställdes in eftersom regnet öste ner och arrangörerna inte kunde garantera förarnas säkerhet, men efter det har Sebastien Loeb imponerat.

Han och kartläsaren Daniel Elena har tagit tre etappsegrar och ligger tvåa efter sex av tretton etapper. Ekipaget har bara 27 sekunder upp till ledaren, Stephane Peterhansel som vunnit rallyt både i Afrika och Sydamerika.

”Måste se vägen”

– Men egentligen är det inte själva körandet som känns ovanligt utan det är noterna som saknas, eller snarare avsaknaden av noter. Eller det är klart att vi, Daniel och jag, har gjort noteringar, men man måste ju se vägen själv. Jag har alltid varit van vid att jag har en väg framför mig och sedan är noterna väldigt precisa i WRC och vi gör också en rejäl koll av banan innan vi kör sträckorna. Så är det inte alls i Dakar, säger Sebastien Loeb.

Peugeot dominerar

Peugeots bilar har varit överlägsna under årets deltävling. Loeb och teamkompisarna Carlos Sainz, som också vunnit VM-titeln i rally, och Stephane Peterhansel som vunnit Dakar elva gånger har ett klart grepp om tävlingen – men det är långt kvar.

I dag kör deltagarna etapp sju av tretton.

Publicerad: