Ljuset från yttre rymden spöar solen

avRobin Nilsson

Foto: NASA/JPL-CALTECH
En renderad bild från Nasa på hur galaxen kan se ut.

Nasas senaste upptäckt är verkligen ljust nu.

En galax som spöar solen – rejält.

KAMPANJ: GÖR SOM 200 000 – prova Plus för 1 krona

Rymdteleskopet WISE har tagit en bild som får de flesta att häpna. Galaxen, med det något krångliga namnet J224607.57-052635.0 (vi kallar den J224607), lyser oerhört starkt. Enligt astronomer på Nasa har galaxen ett gigantiskt svart hål i mitten som slukar all gas, vilket gör att galaxen ger ifrån sig ett enormt ljus som WISE kunnat plocka upp. J224607 lyser drygt 300 biljoner starkare än vår sol.

– Vi tittar rakt in i ett intensivt skede av galaxevolution. Det kraftiga ljuset kan komma från det svarta hålet i galaxen, säger Chao-Wei Tsai på Nasas Jet Propulsion Laboratory i Kalifornien, forskningsledare, till Nasa.

Ljuset har färdats långt

Bilden togs 2010 men det har tagit forskarna flera år att ta fram och bearbeta informationen. Det har tagit ljuset från J224607 cirka 12,5 miljarder år att nå fram till WICE kamera.

Enligt Nasa avgav sig ljuset galaxen när universum var en tiondel av sin ålder i dag, vilket är 13,8 miljarder år. Forskarna på Nasa arbetar nu med att förstå hur det svarta hålet har kunnat växa sig så stort, trots den "unga" åldern. Den teori de tror starkast på är att det svarta hålet spinner långsammare än vanligt.

– Den kan konsumera allt runt omkring sig långsammare än vad vi tidigare trott var möjligt. Det kan hända om det svarta hålet spinner långsammare, säger Chao-Wei Tsai.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nasa