Happy Jankell, Valter Skarsgård och Alba August: Folk ser bara efternamnet

avAndreas Hansson

FILM

Föräldrarna tillhör redan skådiseliten – nu gör barnen film ihop

1 av 10
HAR KÄNDA FÖRÄLDRAR Happy Jankell, Valter Skarsgård och Alba August spelar just nu in filmen ”IRL”. ”De är den perfekta mixen av proffs och oförstörda skådespelare”, säger regissören Erik Leijonborg.

Skarsgård, Jankell och August.

Kändisbarnen går i föräldrarnas fotspår men får kämpa för att skapa sina egna första intryck.

– Det första de ser är mitt efternamn, säger Valter Skarsgård.

Elias lever i ett mörker, överallt är han hatad och mobbad. Då flyr han in i ett onlinespel där han är en oövervinnerlig krigare. Tillsammans med den vackra Scarlet erövrar han den digitala världen. Allt går bra fram tills Scarlet vill träffas i verkligheten.

Där dyker vi in i film­inspelningen av ”IRL”. Sergels torg i Stockholm badar i sol och vardagssorl när Elias, spelad av Valter Skarsgård, 17, kliver ut från T-centralen. Förbipasserande stannar upp och tittar nyfiket när han letar efter Scarlet.

Pappa Stellan blev tonårsidol i ”Bombi Bitt och jag” som 17-åring och är sedan länge en Hollywoodveteran. Brorsan Alexander har hyllats i amerikanska tv-serier som ”True blood”, Bills film ”I rymden finns inga känslor” var Sveriges Oscarsbidrag i fjol. Med efternamnet Skarsgård är Valter van vid uppmärksamhet. Han är den yngste i en lång rad skådissöner till Stellan och har vuxit upp på stora film­inspelningar.

”Man är alltid sedd”

– Det har varit jobbigt att veta att man alltid är så sedd, säger han. Första dagen i gymnasiet visste alla vem jag var. Det är så klart synd att inte få göra ett eget första intryck på folk, det första de ser är mitt efternamn, säger Valter.

I USA blir kändisskapet mer påtagligt.

– Där är det paparazzis som tar bilder ute på gatan. Det kan vara jobbigt när de inte ger sig när de håller i och följer efter. Mina syskon bara ignorerar dem.

Vänner sedan tidigare

I ”IRL” spelar han sin första huvudroll mot ­Happy Jankell och Alba August, båda 18 år. Happy har gjort flera filmer, bland annat i ”Tusen gånger starkare” från 2010. Alba August var med i ”En sång för ­Martin” som sjuåring.

Tjejerna känner varandra sedan flera års kvällskurser i musikalteater, Valter lärde de känna under provfilmningarna. Redan har de en varm kemi som inte går att ta miste på. Mellan scenerna kramas de och dansar med varandra över de svartvita plattorna.

– Jag tycker om dem väldigt mycket. Vi har väldigt kul ihop, säger Valter.

Regissören Erik Leijonborg (”Tusenbröder”) öser beröm över sina skådespelare.

– De är den perfekta mixen av proffs och oförstörda skådespelare, säger han.

Pernilla stöttar

För Alba är mamma Pernilla August ett stort stöd när hon behöver hjälp med skådespeleriet.

– Samtidigt kan det vara tufft att alltid bli relaterad till sina föräldrar. Man är alltid en dotter, inte Alba, säger hon.

Happy har följt efter pappa Thorsten Flinck med skådespeleriet och mamma Annika Jankell med dansen.

– Inom baletten är jag tusen gånger bättre än henne, säger hon. Att inspirera är den viktigaste egenskap en förälder kan ha. Det har mina föräldrar lyckats med.

Ska få en ny Skarsgårdsbror

Namn: Valter Skarsgård. Ålder: 17. Yrke: Student. Familj: Pappa Stellan, mamma My, syskonen Alexander, Gustaf, Sam, Bill och storasyster Eija, Ossian och ännu ett på väg. Roller i urval: ”Arn – Riket vid vägens slut” (2008), ”Detaljer” (2003). Framtidsplan: För Valter Skarsgård är valen två: skådespeleriet eller musiken. Elgitarren ligger hemma och väntar. Förebild: ”Heath Ledger var galet bra i Dark Knight. Robert Downey Jr. är också en duktig skådespelare.”

Vill bli volontär på barnhem

Namn: Happy Jankell. Ålder: 18. Yrke: Student. Familj: Pappa Thorsten Flinck, mamma Annika Jankell och syster Felice. Roller i urval: ”Tusen gånger starkare” (2010), ”Den nya människan” (2007). Framtidsplan: Happy Jankell tar studenten till sommaren. ”Jag vill vara volontär på barnhem, lära mig franska och tågluffa genom hela världen.” Förebild: ”Jag älskar Kate Winslet! Hon är naturlig och har en sådan kraft. Ezra Miller i ’Vi måste prata om Kevin’ är grym och så häftig.”

Gjorde sin första film 2001

Namn: Alba August. Ålder: 18. Yrke: Student. Familj: Pappa Bille, mamma Pernilla, storasyster Asta, halvsyskon Melina, Anders och Adam.Roller i urval: Kommande ”Förtroligheten” (2012), ”En sång för Martin” (2001). Framtidsplan: Alba August tar studenten och vill till Köpenhamn. ”Jag har ju släkt i Danmark, det vore häftigt att filma där.” Förebild: ”Svenska Lo Kauppi, hon är så cool. Hon har satt upp massa grejer själv och gör sin grej.”