Efter krockarna: Se de säkraste bilarna

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Foto: Euro NCAP

Bilar

En tysk, en japan och en korean.

Europeiska krocktestorganisationen har i år smashat 18 bilar och delat ut stjärnor för säkerhet.

Nu har man sammanställt vilka bilar som är bäst i respektive klass.

Snart är 2016 slut och vid den här tiden på året brukar det summeras vad som skett.

Europeiska Euro NCAP har kört sina sista krocktester och de har nu korat vilka modeller som presterade best i respektive klass.

Totalt sett har man under året testat 18 bilar samt fyra fyrhjulingar. Överlag har resultaten varit tillfredsställande med sju fullpoängare, fem fyrstjärniga och sex trestjärniga resultat.

Men stjärnorna säger inte allt, därför har Euro NCAP även valt att lyfta fram några enskilda modeller.

I kategorin större familjebilar är det Toyotas Prius som kammar hem vinsten efter att ha uppvisat robusta resultat samt full pott för automatbromsen.

När det kom till mindre familjebilar var det Hyundais Ioniq som var bäst i klassen. Detta mycket tack vare säkerhetssystemen som erbjuds i bilen. När det gällde mindre crossovers så knep VW:s nya Tiguan utnämningen även här mycket på grund av paletten med assistanssystem.

Ingen vinst för Mercedes och Seat

Vänner av ordning kan tycka att det saknas några kategorier – och det stämmer. Krocktestorganisationen skriver att det i år endast blev tre eftersom de saknade tillräckligt med modeller för att kunna utse vinnare i andra segment.

Det innebär att trots att exempelvis Mercedes nya E-Klass och Seat Ateca presterat bra – så blir det ”tji fick ni” för dem.

Volvo har ännu inte låtit krocktesta sina S/V90, men det ska bli intressant och se om de kan slå XC90:s tidigare rekord som ”säkraste bilen någonsin”.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL