Vägrade skaka hand – kostade halv miljon

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Stahre och Karlsson
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Stahre och Karlsson

FOTBOLL

GÖTEBORG. Häcken offrade en halv miljon kronor för att slippa ett handslag.

Nu utformas i stället kontrakten med nya tränare annorlunda.

Det kommer kosta för Andreas Alm, 44, om han vill bryta avtalet.

– Det är rimligt att klubben och tränaren går in med samma villkor, säger sportchefen Sonny Karlsson.

Det väckte många heta känslor inom klubben Häcken och hos deras supportrar när Mikael Stahre överraskande hoppade av som tränare för att flytta till San José i amerikanska MLS – trots två år kvar på avtalet med Hisingsklubben.

Under fredagen blev det officiellt att Andreas Alm, 44, för andra gången ersätter just Stahre i en allsvensk klubb (första gången i AIK 2010).

Handboja på Alm

Uppbrottet med Stahre fick Sportbladet att fråga Häckenledningen under presskonferensen när Alm presenterades om man nu utformar sina tränarkontrakt annorlunda.

– Det är handboja på Andreas nu, svarar sportchefen Sonny Karlsson.

– Fotboja, handboja, gummiband... Jag lämnar inte ön nu, säger Alm snabbt.

Sonny Karlsson fortsätter:

– Men, visst, har vi tänkt på det och gjort nya saker i våra avtal. Den moraliska saken för mig är glasklar. 

Senare utvecklar sportchefen för Sportbladet:

Enda incitamentet är de ekonomiska bitarna?

– Ja, så är det.

Kommer det även bli dyrare för er att sparka en tränare?

– Principen som generellt gäller är att vi betalar återstående lönen för kontraktstiden. Men egentligen hade vi nog kunnat vägra göra det rent juridiskt, men moraliskt gör vi det om vi sparkar en tränare. Det borde vara lika åt båda hållen. 

Kostar för båda att bryta

Underförstått, med stor sannolikt har Häcken skrivit in en klausul som säger vad Andreas Alm måste betala till Häcken om han vill bryta sitt treåriga avtal i förtid.

– Vad vi gjort i detalj nu vill jag inte gå in på, mer än att det finns en jämlikhet i alla delar av avtalet, säger Sonny Karlsson.

– Sedan finns det ju en mänsklig sida att ta hänsyn till också. Om det inte skulle fungera familjemässigt eller av andra skäl för Andreas Alm så kan man ju inte alltid hårdnackat hänvisa till ett avtal.

Häcken kunde fått en viss ekonomisk ersättning från San José när MLS-klubben lockade till sig Stahre som stod under kontrakt med Häcken, men årets allsvenska fyra sa nej.

– San José förhandlade inte med oss innan utan de hörde av sig efter att Micke Stahre hade sagt upp sig och sa att de kunde tänka sig att kompensera oss, med 50 000 dollar, säger Sonny Karlsson.

Varför svarade ni nej?

– Det fanns ett villkor för att de skulle betala: att vi skulle hålla en presskonferens med Stahre där vi skulle ta i hand med varandra att vi var överens om att han skulle få bryta avtalet. Det kunde vi inte stå för.

Ett dyrt uteblivit handslag.

– Ja, men i så fall hade alla moraliska värderingar försvunnit all väg. Vi kämpade emot det. Då kan vi inte ställa oss och le bara för att vi skulle få 425 000 kronor.

Vad säger medlemmarna?

– Det hade kanske varit annorlunda om San José hade hört av sig innan och varit beredda att ge oss en rejäl peng. Men i det här läget, på den nivån, nej. 

– Det kanske var fel beslut av mig och oss som den medlemsklubb vi är. Får se om jag blir avsatt på årsmötet, säger Sonny Karlsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.