Svensk succé i sprintkvalet

Etta och tvåa när Norge stod för praktfiasko

avMalin Wahlberg, Patrik Brenning

1 av 4 | Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Linn Sömskar 9:a.

RUKA. Skidvärldscupen är igång och sprintkvalet gav flera välkomna besked för de svenska damerna.

Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk slutade etta respektive tvåa i damernas klassiska sprintkval som slutade med ett rejält magplask för Norge.

– Det var ett utmanande före och vi får utvärdera vad som gick fel nu. Men väldigt bra kört av svenskorna, säger Marit Björgen.

I ymnigt snöfall startade damerna sin världscupsäsong med klassiskt sprintkval i finländska Ruka. En försmak som gav svensk mersmak.

Ida Ingemarsdotter var snabbast av alla runt den prövande banan med Hanna Falk på andraplats. Även Linn Sömskar, Charlotte Kalla, Anna Haag, Jonna Sundling, Evelina Settlin, Stina Nilsson och Anna Dyvik tog sig vidare till finalen.

Björgen en av flera i favoritfall

Det gjorde däremot inte Norges Maiken Caspersen Falla, Marit Björgen eller Heidi Weng som alla stod för en fiaskoinsats och slutade först på 31:a, 41:a respektive 59:e plats. Ett favoritfall som drabbade fler då även tunga namn som amerikanskorna Kickan Randall och Jessica Diggins också misslyckades i kvalet.

Foto: TT
Förra säsongens dominant Caspersen Falla en av de utslagna.

– Det är sånt här som kan hända. Det var ett utmanande före och vi får utvärdera vad som gick fel nu. Men väldigt bra kört av svenskorna, säger Marit Björgen.

Till finalen fick stornationen Norge till sist bara med två åkare i Kathrine Rolsted Harsem och Anna Svendsen.

– Det var länge sedan jag åkte ur en prolog och det var länge sen flera av oss gjorde det så här dåligt. Jag kände mig bra men det var svårt att åka fort, säger Ingvild Flugstad Östberg som blev 37:a.

”Inte bästa utrustningen”

Norske tränaren Roar Hjelmeset förklarar fiaskot men en vallamiss och skickar nu över favoritskapet på Sverige under minitouren i Ruka.

– Vi hade inte den bästa utrustningen i dag, så var det. Det är lite oturligt att det här är en minitour men nu blir det ännu mer spännande på söndag. Vi får bara fortsätta och inte ge oss.

Sverige har fått ett litet försprång?

– Sverige ja. Det har de.

På herrsidan hade Norge bättre flyt. Nya fixstjärnan Johannes Kläbo slog till med bästa tid av alla och underströk sitt favoritskap inför finalen.

– Jag hade superskidor. Det är skönt att vara igång med prologen. Det är nu det börjar, säger 21-åringen.

För svensk del var Calle Halfvarsson bäst, 7,40 efter norrmannen men med trygg marginal – och tyvärr som ensam svensk – vidare till final.

– Det var tungt men skidorna var helt okej, säger Halfvarsson.

Teodor Peterson, Marcus Hellner, Daniel Rickardsson, Karl-Johan Westberg, Jens Burman och Gustav Eriksson missar alla finalen.

– Jag hade inget superklipp men det var ungefär som jag trodde. Jag har svårt för den här banan, jag blir inte klok på den. Jag hittar inte flytet, säger Hellner.

Herrkvalet pågår.

Finalerna startar klockan 12:30 – följ dem här!

ARTIKELN HANDLAR OM