Mitt Romney i ordfajt med Donald Trump

Foto: Rick Bowmer/AP/TT
Den tidigare presidentkandidaten Mitt Romney på en bild från i somras, då han kampanjade för att bli delstaten Utahs senator.
Foto: Julie Jacobson/AP/TT
Dåvarande affärsmannen Donald Trump hälsar på Mitt Romney, efter att ha ställt sig bakom republikanens presidentkandidatur i februari 2012. Till vänster står Romneys hustru Ann.

avTT

NYHETER

Den tidigare presidentkandidaten Mitt Romney har ännu inte svurit ämbetseden som delstaten Utahs senator – men är redan i en verbal fajt med president Donald Trump.

I en starkt kritisk debattartikel i tidningen The Washington Post skriver Romney att Trump har misslyckats och att nytt amerikanskt ledarskap behövs.

"Till stor del är det ett presidentskap som formar bilden av ett land. En president bör ena och inspirera oss att följa 'våra bättre änglar'", skriver Romney och lägger till att den sittande presidentens tillkortakommanden på detta område står ut.

Trump slog omedelbart tillbaka mot partikamraten: "Jag vann stort, det gjorde inte han. Han borde vara glad för alla republikaner. Var en LAG-spelare och VINN!", skriver presidenten på Twitter. I inlägget skriver Trump också att han skulle föredra om Romney fokuserade på gränssäkerhet.

Det offentliga ordkriget utspelar sig dagen innan USA:s 116:e kongress öppnar och Mitt Romney tar plats i senaten i Washington DC. Affärsmannen Romney har tidigare varit guvernör i Massachusetts samt chef för organisationskommittén för OS i Salt Lake City i Utah. 2012 utsåg han till Republikanernas kandidat i presidentvalet men förlorade mot demokraten Barack Obama.

Relationen mellan Romney och Trump är komplicerad. De senaste åren har de två ledarna både stöttat och rackat ner på varandra.