Silvia vill vaccinera sig

Av: Jenny Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kungaparets handslag kan sprida smittan

Det är deras jobb att vara artiga och ta i hand.

Men kungaparets handskakningar kan sprida den farliga svininfluensan.

Drottningen oroar sig för smittorisken.

– Jag vill vaccinera mig, säger hon.

hälsovådlig hälsning Få svenskar hälsar på så mycket folk som kungen och drottningen. Svininfluensan kan föras vidare via handskakningar och Silvia känner oro inför risken.
hälsovådlig hälsning Få svenskar hälsar på så mycket folk som kungen och drottningen. Svininfluensan kan föras vidare via handskakningar och Silvia känner oro inför risken.

Alla vill säga hej till kungen. Det finns få människor i Sverige som hälsar på så mycket människor som kungen och drottningen. Under sitt besök i Norrbotten och Västerbotten har de tryckt hundratals händer.

Men hälsandet medför även en allvarlig smittorisk. Enligt Smittskyddsinstitutet kan svininfluensan föras vidare via handskakningar. På Kvarnsvedens skola

i Borlänge har man till och med valt att förbjuda lärarna att ta sina elever i hand.

”Måste bestämma själv”

Drottningen berättar att hon känner oro för smittorisken.

– Det här är en viktig fråga, säger hon till Aftonbladet.

– Var och en måste ju bestämma själv hur man vill göra. Men jag tycker att det är viktigt med vaccin. Jag skulle vilja vaccinera mig, säger drottningen.

När kungen och drottningen är ute och representerar ser hovpersonalen alltid till att det finns möjlighet att tvätta händerna. Särskilt viktigt är det innan kungaparet sätter sig ner för att äta middag.

– Det är något som man tänker på. De brukar tvätta händerna efter att de hälsat på många människor. Jag vet inte om de använder handsprit, men det ska alltid finnas möjlighet att tvätta sig, säger Ulrika Näslund vid hovets presstjänst.

Extra farligt för Westling

Socialstyrelsen pekar ut särskilt utsatta grupper för svininfluensan. I en av dem ingår Daniel Westling som har försvagat immunsystem. För honom är det extra farligt att drabbas.

Efter en njurtransplantation gör medicinerna att ett vanligt influensavirus kan bli livshotande.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN