200 kan ha dött i tunnelbanebranden

NYHETER

Förtvivlade passagerare ringde sina anhöriga

1 av 5 | Foto: AP
Brandmän vid resterna av tunnelbanetåget.

Panikslagen ringde Kang Yeon-ju, 21, sin far från mobiltelefonen och sa:

– Det brinner och tågdörrarna öppnas inte.

Hon är en av de 200 människor som befaras ha omkommit i mordbranden i sydkoreanska Daegu – en av tidernas värsta tunnelbanekatastrofer.

Polis förhör i kväll Kim Dae-han, 56, som misstänks för tunnelbanebranden som befaras ha krävt omkring 200 människors liv i Daegu, Sydkorea. Vittnen berättar att de såg mannen – som tidigare har vårdats för mentala problem -– kliva ombord på tunnelbanevagnen.

I en svart axelväska hade han en plastkartong fylld med något brännbart.

Försökte stoppa honom

– När mannen försökte använda en cigarettändare för att tända eld på förpackningen försökte några av passagerarna stoppa honom. Tydligen blev det tumult och kartongen började brinna explosionsartat, säger en poliskälla till AP.

Ett ögonvittne berättar för CNN:

– Människor sprang mot honom och knuffade honom till marken. Men de var tvungna att springa ut ur tunnelbanan, eftersom branden började sprida sig.

Branden spred sig fort i vagnen. Men tåget var på väg att lämna stationen och de flesta dörrarna hade hunnit stängas.

Dörrarna stängda

Kim Bok-sun, 45, nåddes av samtalet från sin dotter Kang Yeon-ju.

– Hon sade bara att det brann och att tågets vagnar inte gick att öppna. Jag sa till henne att slå ut ett fönster och ta sig ut, säger pappan.

Ett par minuter senare försökte han ringa tillbaka till sin dotter.

– Hon svarade aldrig, säger Kim Bok-sun.

Branden gick från vagn till vagn och spred sig snart till ytterligare ett fullpackat tunnelbanetåg.

Skräckscener

Ombord på de två tågen utspelade sig skräckscener. Många brändes ihjäl, andra trampades till sönder i paniken och ännu fler dödades av den tjocka, giftiga rök som spred sig i den underjordiska stationen.

Brandmän berättade om svåra syner. Överallt låg döda människor, i tågen, på perrongerna och i trapporna upp mot den fria luften. Räddningsinsatsen försvårades av rökutvecklingen och många timmar efter katastrofen sökte rökdykare fortfarande efter ytterligare offer. Bland de saknade fanns flera tunnelbaneanställda.

66 brandbilar

Från utsidan sågs då fortfarande den mörka röken strömma ur ventilationssystemet och trapporna. Där stod också de 66 brandbilar som kallats in för att få katastrofen under kontroll. Och alla de människor som tog sig till platsen i hopp om att finna sina anhöriga.

Chung Sook-jae, 54, säger till AP att han försökte få fatt i sin dotter, Min Shim-eun. Hon ringde sin make och sa att hon började få svårt att andas. Sedan dog telefonen.

– Hon gjorde aldrig någon förnär. Hon var ett bra barn. Varför hände detta henne, sa den förtvivlade pappan.

– Hon är antagligen död. Vad ska jag göra om hennes kropp är så svårt bränd att man inte kan se att det är hon?

Ska samla DNA-spår

Under morgondagen kommer räddningsarbetare åter gå ned i stationen och tågen. De står inför det svåra arbetet att samla in DNA-spår i hopp om att kunna identifiera de svårt brända kropparna – och att kunna lämna en slutgiltig dödssiffra.

De vet vad som väntar. Räddningsarbetare talade om en fruktansvärd syn.

– Det finns kroppar som bara består av aska och ben. Hur ska vi kunna räkna dem? sa en anonym brandman, enligt TT.

Den senaste officiella siffran talar om 120 döda och 138 skadade. Den befaras dock stiga ytterligare och i värsta fall kan det handla om upp till 200 döda.

Sveriges ambassadör i Sydkorea, Bo Lundberg, säger att det inte finns inga svenskar boende i Daegu.

- Men jag kan inte garantera att inte någon som är på resande fot befinner sig där, sa han till aftonbladet.se på tisdagen.

Den svenska ambassadpersonalen undersökte saken under dagen och i kväll meddelade UD:s pressjour att inga svenskar verkar finnas bland offren.

webb-tv

Mattias Lundell, Simone Söderhjelm