Bergman: Det är bedrövligt

Publicerad:
Uppdaterad:

Marionett- museet hotas av nerläggning

1 av 2 | Foto: Ulf Höjer
mästerregissören rasar - Varje sådan här verksamhet som släcks ut gör kulturen fattigare, säger Ingmar Bergman.

Marionettmuseets dockor är berömda världen över.

Nu hotas den svenska kulturskatten av nedläggning.

- Det är bedrövligt, säger regissören Ingmar Bergman, som använde några av dockorna i Fanny och Alexander.

Marionettmuseet är ett av de främsta dockteatermuseerna i världen och det enda i sitt slag i Sverige.

Men nu är museets existens hotad. Kraftiga hyreshöjningar och svårigheter att få ekonomiskt stöd gör verksamheten allt mer haltande. Det är verksamhetens andra ben, Marionettteatern, som just nu är museets enda livlina. Teaterns statliga och kommunala bidrag har under lång tid försörjt museet. Men det räcker inte längre.

Personalen jobbar gratis

I dag har man bara råd att ha museet bemannat med en halvtidstjänst och har bara öppet under helgerna. Resten av arbetet drivs ideellt.

- Det är en katastrof om vi inte får ökade anslag. Risken än överhängande att vi förlorar museet, säger teaterchef Helena Alvarez.

Lokalerna på Brunnsgatan i Stockholm blir från och med nästa år 60 procent dyrare att hyra. Trots att hyresvärden gått med på att fördela höjningen på en treårsperiod är det ett dråpslag för den redan hårt ekonomiskt ansträngda verksamheten.

Tvingades kasta bort dockor

- Vi har redan försökt att minska ytorna. Vi tvingades slänga en massa dockor och scenografi, vi fick helt enkelt inte plats.

Försök har gjorts att hitta en annan, billigare lokal. Bland annat har Helena Alvarez haft kontakter med Stockholm stad. Men utan framgång. I lokalbristens Stockholm finns mycket lite hjälp att få.

Bergman använde marionetter

Regissören Ingmar Bergman känner starkt för museets överlevnad. Valet av dockor till en viktig scen i Fanny och Alexander var självklart.

- Marionettmuseet är något fullkomligt unikt och fantastiskt, en tillgång som vi bör vara rädda om. Det vore utomordentligt sorgligt om det lades ner, säger Ingmar Bergman, 83.

Han föreslår som sista utväg att Nordiska museet tar sig an samlingarna. Allt för att rädda kvar dem för allmänhetens beskådan.

Bergman ser med sorg på hur allt fler kulturverksamheter utarmas och riskerar att helt försvinna.

- Varje sådan här verksamhet som släcks ut gör kulturen fattigare.

Fatima Johansson

Publicerad: