Mejla

Oisín Cantwell

Lagändring om DNA ger polisen nytt verktyg

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Nya spår efter dubbelmördaren i Linköping samt en 24 år gammal våldtäkt på ett barn som är på väg att klaras upp.

En lagändring vid årsskiftet har gett polisen ett nytt verktyg att arbeta med.

Det har gått över 14 år sedan en 8-årig pojke och 56-årig kvinna höggs till döds i ett bostadsområde i Linköping.

Trots en av de största polisutredningarna någonsin i Sverige, innehållande bland annat tusentals topsningar på pojkar och män, är mördaren ännu på fri fot.

Nu kan dock ett genombrott ha skett. Utredarna har av Nationellt forensiskt centrum fått en lista på cirka 30 dna-profiler som har en snarlik dna-profil som den som säkrats från gärningsmannen.

Utredningschef Jan Staaf uttrycker sig försiktigt och säger att en hel del arbete återstår innan en misstänkt kan gripas, men dna-träffarna är tveklöst ett uppslag som ger polisen en konkret riktning i sitt arbete.

Betydligt längre har polisen i Göteborg kommit. I helgen häktades en man som på sannolika skäl misstänkt för en våldtäkt på en åttaårig flicka 1995.

Även i det fallet har en så kallad familjesökning i DNA gett resultat.

Dessa två ärenden utgör ett pilotprojekt som NFC har initierat efter en uppdatering av polisdatalagen som trädde i kraft den 1 januari i år.

Tidigare krävdes en 100-procentig matchning för att gå vidare med en dna-analys. Nu kan sökningen vidgas till att indikera nära släkt med gärningsmannen. Polisen kan därigenom få en lista över tänkbara personer att arbeta vidare med.

Sökningen sker i polisens båda DNA-register. Det över dömda personer och det över misstänkta personer som riskerar fängelsestraff. Sammanlagt finns över 160 000 personer i dessa register.

Gärningsmannen må saknas i registret, men om någon annan i familjen finns där får kriminalpolisen upp ett spår.

DNA har ett varierande värde. Att spår av Johanna Möller hittades i hennes föräldrars sommarhus var inte mycket till bevis. Barn tenderar att besöka mamma och pappa.

Men i andra fall kan bevisning av detta slag vara av avgörande betydelse. Fall där det finns DNA, men ingen känd misstänkt.

En och annan person som tror att han eller hon klarat sig från att åka fast för ett grovt brott har anledning att sova sämre sedan årsskiftet.

Publicerad:

LÄS VIDARE