”En guldchans” att få jobb på förskola

avLinda Hjertén

Misstänkte 21-åringen första dagen i rätten

1 av 6

KALMAR. 21-åringen säger i förhör att han såg jobbet på förskolan som en ”guldchans”. Men trots att han visste hur fel det var förgrep han sig på de små barnen.

– Jag har inte kunnat låta bli, säger han.

Rättegången mot förskolepedofilen har precis inletts i Kalmar tingsrätt. Det mesta av rättegången äger rum bakom stängda dörrar för offrens skull men Aftonbladet har tagit del av delar av förundersökningen mot förbehåll.

I förhören med den misstänkte, personal på skolan, föräldrar och barn växer en bild fram av en ung praktikant som verkade vara omtyckt av barn och vuxna och som ingen hade några misstankar mot.

Alla är chockade

Alla i hans närhet uttrycker chock när de först förhörs av polisen. Ingen kan tro att det är sant. Ingen hade sett något, anat något. Men i hemlighet förgrep sig 21-åringen på 14 små barn i åldrarna 1-6 år under de få månader han tillbringade på förskolan. I förhör berättar han detaljerat om hur han gick till väga inne på förskolans toaletter, i vilorummet och på lekplatsen.

Han erkänner så gott som allt av det som förhörsledarna presenterar för honom – de grova övergreppen, hur han filmat och fotat dem – men det är tydligt i förhören att han inte verkar tro att barnen farit illa av det han gjort.

Började första jobbdagen

21-åringen fick praktikplatsen på förskolan i Högsby genom föreståndaren som han gick i samma revygrupp som. Han började där den 27 januari och redan samma dag begick han sitt första övergrepp. I förhör berättar han hur han under en längre tid haft tankar på sex med barn och när han fick erbjudandet om praktikplatsen såg han det som en ”guldchans”.

– Jag hade bara levt på det jag fått tag på på nätet och sånt och liksom inte ”rediga” barn om man säger så, säger han i förhör.

Han säger också att han förstod att han skulle åka fast tids nog.

– Jag visste att det skulle sluta så här, så det var bara att köra på.

På frågan varför han trots det inte slutade säger han:

– Jag har inte kunnat låta bli. Liksom, jag vet hur fel det är.

I förhören frågar poliserna också vad som får 21-åringen att lockas av barn:

– Jag vet inte, jag kan inte försvara det och förklara redigt vad jag ser. Det är väl kort bara det att det är enklare att få tag i än en vuxen kvinna, säger mannen.

”Skönt att åka fast”

Den 3 april berättade ett av de utsatta barnen för sina föräldrar vad som hände på förskolan. Efter det var bollen i rullning. 21-åringen greps omgående – barn efter barn tillkom i utredningen. 21-åringen säger att det var blandade känslor han kände när han åkte dit.

– Ja, både skönt och sen vet jag ju att nu börjar det hårda.

Den unge förskolepraktikanten har fotograferat och filmat flera av övergreppen och även spridit delar av materialet vidare. Han säger i förhör hur han tillbringade mycket tid på olika webbsidor och chattforum med likasinnade.

Uppmanades ta bilder

Där, menar han, var det många som uppmanade honom att ta fler bilder.

– Ja, alla liksom: du jobbar på dagis, ta chansen, säger han i förhör att de skrev till honom.

21-åringen var som barn med i en bilolycka som gett honom hjärnskador men den stora rättspsykiatriska undersökning han nyligen genomgått visar att även om han lider av en psykisk störning, och begått gärningarna under en sådan, är den inte så pass allvarlig att han inte kan dömas till fängelse.Rättegången fortsätter till den 30 juni.