Bilister med sommardäck varnas för halkan

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Marie Carlsson/TT
Snötäckta järnvägsspår mellan Falköping och Skövde i Västergötland på lördagen.

Halka och blåst i södra Sverige har ställt till det på vägarna. På småländska höglandet kanade bilar i diket, och träd föll över vägarna.

SMHI har varnat för snöfall på flera håll.

– Ge er inte ut med sommardäck, säger Lennart Helsing på Trafikverket.

Under morgonen var det rörigt på det småländska höglandet där många bilar åkte av vägen och lastbilar fastnade i backarna.

– Det har varit ett besvärligt läge. Vi hade ett fall med en bil som fått sladd och stannade mitt i vägen. Det orsakade köer, där större fordon fick problem, säger Björn Öberg, presstalesperson för polisregion Öst.

Sent på fredagskvällen omkom två personer i en frontalkrock mellan två bilar i Östhammars kommun, enligt polisen orsakad av halka.

Fler varningar

Polisen i Jönköpings län har fått in flera samtal om träd som fallit över vägen. Ett nedfallet träd stoppade tågen mellan Jönköping och Nässjö under dagen.

Under morgonen låg det en klass 1-varning för snöfall för stora delar av södra Sverige. Vid lunchtid låg varningen kvar över Bohuslän och Göteborg, sydväst om Vänern och i Uppsala län. Norröver varnas det för snöfall i Västerbotten, Västernorrland och Gävleborg.

Trafikverket uppmanar bilister att tänka till innan de ger sig ut på vägarna.

– På många håll i landet är det antingen halt eller snöfall, därför bör man inte ge sig ut med sommardäck. På vissa ställen snöar det och på andra ställen är det halka, säger Lennart Helsing, presstalesperson för Trafikverket.

Kall luft

Ishalkan slår till när kall luft drar in efter att det har regnat och snöat.

– Med den nederbörd som har fallit över till exempel Götaland finns ganska stor risk att de blöta vägarna kommer att frysa på här under lördagskvällen. Där lär det bli ishalka på en del ställen, säger meteorologen Anette Levin vid SMHI.

Under söndagen blir det uppehållsväder och rätt så klart väder i stora delar av landet. Längs Norrlandskusten ser det ut att fortsätta snöa in på söndagen. Där är risken för ishalka dock inte lika hög.

– Närmast kusten kan det vara inslag av regn. Om temperaturerna faller ned på minussidan under kvällens gång så finns det en liten halkrisk även längs Norrlandskusten. Men i de inre delarna av Norrland ligger torr luft så jag bedömer att halkrisken är relativt liten där, säger Anette Levin.

Publicerad: