Äldre kvinna svimmade bakom ratten – polisen hyllar bilisternas insats

avBabs Drougge

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

När en 78-åring svimmade mitt på motorvägen samarbetade flera rådiga trafikanter för att hjälpa kvinnan. Agerandet hyllas nu av danska polisen.

– Det är härligt att se att folk bryr sig om varandra, säger Thomas Mejborn till danska TV2.

Berättelserna om medborgare som fotar, filmar och hindrar blåljuspersonal har fått polisen att gång på gång gå ut med ilskna uppmaningar till allmänheten. På söndagen fick dansk polis emellertid anledning att gå ut med en hyllning i stället.

Det var på söndagseftermiddagen som den 78-åriga kvinnan plötsligt började må dåligt – mitt på den trefiliga motorvägen utanför Köpenhamn.

– Kvinnan lyckades få stopp på bilen i ytterfilen vid vägräcket, men därefter svimmade hon, säger Thomas Mejborn, vakthavande befäl vid polisen i västra Köpenhamn till danska TV2.

Ställde lastbil över vägbanan

Vid det här laget hade flera bilister upptäckt att något inte stod rätt till, och kom till kvinnans undsättning. De bromsade in intill kvinnans bil och utförde hjärt- lungräddning fram till att polis och räddningstjänst var på plats.

Den riskfyllda räddningsaktionen möjliggjordes av en rådig yrkesförare.

– Samtidigt var det en kvicktänkt lastbilschaufför som ställde sin långtradare tvärs över vägbanan, så att de som arbetade på platsen blev avskärmade, säger Thomas Mejborn till TV2.

Hyllas på sociala medier

Polisen gick samma eftermiddag ut med en hyllning till medborgarna på sociala medier.

– Det var en fin gemensam insats. Både av de som utförde hjärt- lungräddning, men sannerligen också av lastbilschauffören. Det är härligt att se att folk bryr sig om varandra, säger Thomas Mejborn till TV2.

ARTIKELN HANDLAR OM

Köpenhamn

Olyckor

Trafik