Desperata utspel löser inte bostadskrisen, S

Replik från Moderaterna om bostadspolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Bjellqvist borde vara orolig för Socialdemokraternas avsaknad av bostadspolitik, skriver Mats Green (M).

REPLIK. I en debattartikel den 5 augusti ställer Elsemarie Bjellqvist (S) frågan om äldre ska ha råd att bo i Stockholm. För Moderaterna är det självklara svaret ja.

Bjellqvist borde vara betydligt mer orolig för Socialdemokraternas avsaknad av bostadspolitik. Trots den värsta bostadskrisen på 50 år har ingen regering i modern tid lagt så få förslag för att öka byggandet.

Den svenska bostadsmarknaden fungerar dåligt. Under alltför lång tid har åtgärder bara filat på marginalerna, när bostadspolitiken snarare behöver reformeras i grunden. Socialdemokraterna övertog ett högt bostadsbyggande, men under deras styre har nu byggtakten börjat rasa på bred front.

Den senaste prognosen från Boverket pekar på att antalet påbörjade bostäder i år sjunker med 11 procent jämfört med föregående år. Mest sjunker byggtakten i just Stockholm, där raset väntas bli uppemot 25 procent.

Moderaterna har politiken för att vända den oroande utvecklingen. Utgångspunkten är att ge alla, oavsett plånbok, möjligheter till ett bra boende i den boendeform de själv önskar.

Fler bostäder behövs, men också skatte- och finansieringsreformer, kortare planprocess och snabbare och billigare produktion. Vi måste se över såväl bostadsbidrag som bosparsystem, bolånefinansiering och andrahandsuthyrning i ett samlat paket. Dessutom behöver rörligheten i det befintliga beståndet öka.

Enligt socialförvaltningen i Stockholms stad ökade antalet hemlösa över 65 år i Stockholm med över 35 procent mellan 2015 och 2016. Om Bjellqvist hade visat uppriktig omsorg om de äldre borde hon därför presenterat förslag för fler bostäder – inte socialdemokratiska avledningsmanövrar vars enda syfte är att ta fokus från det faktum att det varit fyra förlorade år i bostadspolitiken.

Socialdemokraterna har fastnat i en valrörelseretorik där avsaknaden av en egen bostadspolitik är tydlig, och de desperata utspelen tar sig uttryck därefter.


Mats Green, bostadspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM