Redén: ”Jag vill visa vilken häst det är”

Efter historiska segern – Propulsion laddar om för nya miljonloppet

avMattias Karlsson

TRAV

MALMÖ. Om en och en halv vecka kan vi få se Propulsion igen.

Det ser ut att bli ett efterlängtat möte med Readly Express.

– Jag ser det som en chans att bevisa vilken komplett häst han är, säger Solvalla-tränaren Daniel Redén.

Propulsion, Örjan Kihlström och Daniel Redén tog en uppmärksammad, bejublad och historisk tredje raka seger i miljonloppet Hugo Åbergs Memorial på Jägersro.

Redan nästa lördag kan vi få se honom på banan igen.

Lördag den 11 augusti körs Åby Stora Pris på V75.

1 609 meter i Hugo Åbergs Memorial byts mot 3 140 meter i Åby Stora Pris.

En miljon kronor i förstapris på Jägersro byts mot två miljoner kronor i förstapris på Åby.

Ett styrkeprov

Klara för Åby Stora Pris är Prix d’Amerique-vinnaren Readly Express, Elitloppstvåan Propulsion och Harper Hanovers lopp-vinnaren Platon Face.

– Visst kommer loppen tätt inpå varandra för Propulsion. Det gäller att han tar insatsen i Hugo Åbergs Memorial på rätt sätt, säger Daniel Redén.

Hugo Åbergs Memorial blev tufft med ett lopp i tredjespår nästan hela vägen.

Åby Stora Pris körs alltså över mastiga tre varv.

– Propulsion startar inte allt för ofta normalt sett, det är jag inte orolig för att han kommer att greja, speciellt när han känns så fräsch och fin som han har gjort. Och jag vet att han är lika bra över 3 000 meter, jag vill visa vilken häst det är, för det är inte så många som klarar att bara göra det att gå ut på alla möjliga distanser och vara med och slåss mot världseliten på alla, säger Daniel Redén.

Laddar för Elitloppet igen

Den sjuårige hingsten ser bättre ut än någonsin.

Det är också under högsommaren som han alltid verkar hitta den verkliga toppformen.

– Efter Elitloppet hittar han toppformen. Det är som att han behöver den genomköraren och värmen för att komma igång, till nästa år får jag kanske försöka med något annat upplägg och vara riktigt hård mot honom och ställa honom i solarium eller något innan Elitloppet, säger Daniel Redén.

Efter att ha varit fyra-tvåa-tvåa i Elitloppet är förhoppningen att kunna jaga den hett åtråvärda förstaplatsen nästa år.

Efter att ha varit fyra-trea i Prix d’Amerique är det däremot mer tveksamt om det blir något nytt franskt vintermeeting på Vincennes i Paris.

– Jag ska inte säga hundraprocent nej. Men han har så mycket betäckningar som vi måste ta på vintern om han ska starta i Elitloppet igen, om det är något lopp jag skulle vilja vinna för hans del så är det Elitloppet på hemmaplan, säger Daniel Redén.

Stjärnspäckat stall

Propulsions nästa lopp efter Åby Stora Pris är tanken att bli Masters-finalen i Östersund med två miljoner kronor i förstapris söndag den 16 september – travets Champions League-final körs över medeldistans, 2140 meter.

Stallets femåringar Love Matters och Double Exposure ska ut i femåringsloppet Jubileumspokalen på Solvalla med en miljon kronor i förstapris tisdag den 14 augusti, då det alltså blir dags för stoet Double Expsoure att mäta sig mot hingstarna.

Fyraårige Perfect Spirits sista stora mål för året är Breeders Crown i Eskilstuna med 1,6 miljoner kronor i förstapris söndag den 11 november.

Efter segern i Hugo Åbergs Memorial tog Daniel Redén sista flyget hem till Furuby gård i Örsundsbro norr om Stockholm.

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Daniel Redén och Propulsion efter tisdagens historiska seger.
Här får du Sveriges vassaste spelservice 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Hästar

Elitloppet