Svenskarna i hemliga mini-fängelser

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

"De kan sitta i månader utan advokat"

göms i ”safe houses” Svenskarna misstänks för terrorbrott i Pakistan och hålls nu åtskilda i hemliga säkerhetsfängelser i och utanför Islamabad – så kallade ”safehouses” – som oftast är gömda i vanliga bostadsområden.
Foto: AP
göms i ”safe houses” Svenskarna misstänks för terrorbrott i Pakistan och hålls nu åtskilda i hemliga säkerhetsfängelser i och utanför Islamabad – så kallade ”safehouses” – som oftast är gömda i vanliga bostadsområden.

De terrormisstänkta svenskarna hålls åtskilda i hemliga minifängelser.

Där förhörs de av tre olika säkerhetstjänster.

–?Det förekommer att man använder tortyr, säger en källa i Pakistan.

Foto: MALIN ARNESSON
Mehdi Ghezali greps av pakistansk polis den 28 augusti.

Mehdi Ghezali och de andra svenskarna som misstänks för terrorbrott i Pakistan har inte tagits till några vanliga arrestlokaler. I stället hålls de åtskilda i hemliga säkerhetsfängelser i och utanför Islamabad – så kallade ”safehouses” – som oftast är gömda i vanliga bostadsområden.

Det hävdar en pakistansk källa med god insyn i landets säkerhetstjänst.

–?Så gör man alltid med misstänkta terrorister, säger han.

Skälet är, enligt Aftonbladets källa, att man dels vill minska risken för attentat och fritagningsförsök, men också slippa följa landets lagar som ställer krav på hur länge en brottsmisstänkt får hållas inspärrad utan bevis.

–?De kan sitta i veckor och månader utan advokat och utan att få veta vad de misstänks för, säger en annan källa i landet.

I minifängelserna utsätts de gripna för hårda förhör av Pakistans tre olika säkerhetstjänster. Enligt Aftonbladets källor kan de längre fram även komma att förhöras av amerikanska FBI-agenter. USA och Pakistan har ett nära säkerhetssamarbete sedan attentaten 2001.

Mycket tystlåten

Enligt Sveriges Radio har Mehdi Ghezali hittills varit mycket tystlåten under förhören. Han ska också ha fått träffa representanter för en västerländsk underrättelsetjänst.

Tidigare lämnade Pakistan över misstänkta utländska terrorister till USA, som tog de till Guantánamo och andra hemliga fängelser.

Nu är det oklart vad som kommer att hända.

Pakistanier som släppts från Guantánamo har hävdat att de blivit torterade när de kommit tillbaka till hemlandet. De ska bland annat ha utsatts för extrem köld och hetta och hållits vakna under långa perioder.

Kritiseras hårt

Metoderna har kritiserats hårt av människorättsorganisationen Human rights watch.

Men Magnus Ranstorp, terroristexpert på Försvarshögskolan, tror inte de gripna svenskarna utsätts för våld.

–?Det skulle vara en prestigeförlust för landets regering. Man vet att man har omvärldens ögon på sig.

Dessutom är regimen medveten om att det är mer effektivt att bryta ner misstänkta terrorister psykologiskt, tror han.

–?Det kan handla om att hålla dem åtskilda och desorienterade. Att inte berätta var de befinner sig och vad som kommer att hända.

Publicerad: