Myterna som sprids på Facebook – ingenting är sant

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Tandkrämen är giftig för barnen. Mikropopcornen kan ge dig cancer. Allt enligt inlägg som sprids i sociala medier.
Men ingenting är sant.
– På ett blogginlägg kan man skriva vad som helst. Denna rädsla bottnar i okunskap, säger Gunnar Guzikowski på Läkemedelsverket.

Det senaste inlägget kommer från bloggen My Big Fat Dream och handlar mikropopcorn.

Författaren till inlägget skriver att: ”Det är nog bland det värsta du kan ge dina barn” och varnar för ämnet diacetyl som används som smörarom i popcornen. Författaren skriver också att limmet som används för att hålla ihop påsen är giftigt:

"Det anses kunna göra oss infertila och orsaka många olika typer av cancer. Dessa gifter lagras i kroppen i åratal".

"Det är inte sant"

Nils Gunnar Ilbäck, professor vid Uppsala universitet och toxikolog på på livsmedelsverket säger att inlägget inte stämmer.

– Det där är inte sant. Jag har aldrig hört talas om några allvarligare risker förknippade med mikropopcorn. Så länge man håller sig till normal konsumtion och inte äter flera påsar per dag ska det inte vara några problem, säger han och fortsätter:

Diacetyl är en godkänd arom och är säker i de mängder som finns i popcorn. Även när du öppnar påsen och det kommer i gasform är det otroligt små mängder.

Barntandkräm – farligt?

Ryktet om att barntandkräm ska vara en potentiell livsfara har också cirkulerat på internet. Författaren till Bloggen livranweg har gått igenom ämnena i en tandkräm – och häpnar över resultatet.

"Jag känner mig övertygad. Dessa ämnen är ingenting jag anser har att göra i mina barns munnar och kroppar", skriver hon på bloggen.

Men Gunnar Guzikowski, utredare på kosmetikaenheten på Läkemedelsverket, ser inga som helst problem med barntandkräm.

– På ett blogginlägg kan man skriva vad som helst. Barntandkräm är inte farligt. Denna rädsla bottnar i okunskap och det är synd att skapa osäkerhet kring produkter som är ofarliga, säger han.

Hårda begränsningar

Gunnar Guzikowski säger att det enda ämnet som kan vara känsligt för barn är fluor, som finns i fluortandkräm. Men det finns väldigt hårda gränser på hur mycket fluor det får finnas i en tandkräm.

– Vi har väldigt bra koll på att dessa begränsningar följs. Vi vet att barnen sväljer mycket tandkräm och gränserna är satta med det i beräkningen. Du kan utan problem köpa barntandkräm till ditt barn.

Köp schampo på konsum

Även schampo skapar titt som tätt rubriker på sociala medier. Facebookgruppen No Poo (No schampo) vägrar att använda schampo – eftersom de tycker att det är skadligt.

Men Gunnar Guzikowski håller inte med.

– Schampo är en ganska enkel produkt och det finns inga problematiska ämnen, säger han.

Mjällschampo innehåller svampdödande medel, men där finns det också begränsningar som enligt Gunnar Guzikowski följs av alla kända märken.

– Så länge du köper schampo på Konsum eller hos din frisörsalong så är det lugnt. De märkena har vi bra koll på. Det du kan undvika är att köpa okända märken på internet.

Publicerad: